UGODNA ZABAVA: Kako je Dan planeta Zemlje postao smokvin list za korporacijsko uništavanje ostatka godine

Hrvoje Šimičević

23. travnja 2015.

UGODNA ZABAVA: Kako je Dan planeta Zemlje postao smokvin list za korporacijsko uništavanje ostatka godine

"Nema smisla govoriti o Danu planeta Zemlje dok ne počnemo razmišljati kao Zemljani. Ne kao Amerikanci ili Rusi, crnci ili bijelci, Židovi ili Arapi, već kao suputnici na sićušnom planetu u beskonačnom svemiru."

Da kapitalizam pronalazi načine za komodifikaciju bilo čega što mu je fundamentalno suprotstavljeno, stara je i dobro poznata strategija. Povodom Dana planeta Zemlje bilo je, međutim, zanimljivo promatrati kako korporacije iskazuju taktilnu ljubav prema planeti koju sustavno uništavaju. Događaj koji je 1970. godine pokrenut s ciljem edukacije javnosti, široke rasprave oko nužnosti radikalnih promjena i ulične akcije protiv zagađivača, sve je više upregnut u korporativnu agendu, piše portal Common Dreams. Tako su, navode, u osvještavanju građana glede klimatskih promjena 22. travnja najglasniji bili oni koji ih najviše uzrokuju

"Koje si ti promjene učinio za ovaj Dan planeta Zemlje? Mi razgovaramo o proizvodima koje možete nadograditi kako bi sačuvali energiju!", navodi jedna korporacija, dok druga poziva građane da se prebace na obnovljive izvore energije i da slijede njihov primjer. "Neki žive u oceanima, drugi na stablima. Slavite svaki dio Zemlje!", poručili su iz Disneyeve podružnice koja se bavi prodajom njihovih proizvoda.

"U ovako namještenom sustavu Dan planeta Zemlje nema šanse. Ovaj naširoko slavljeni međunarodni fenomen izgubio je svoju važnost", napisala je novinarka Katie Herzog na portalu Grist

"To je nešto kao Band-Aid, tapšaj po leđima ili lajkanje na Facebooku. To je ono kad se proliješ hladnom vodom iz kante ili kad nosiš ružičastu vrpcu zbog raka dojke. To je ništa više od simbolike. Ne treba nam Dan planeta, Mjesec planeta ili čak Godina. Umjesto toga, potrebno je da ljudi na vlasti prestanu raditi za korporacije i počnu raditi za ljude", zaključuje.

Naomi Klein nazvala je obilježavanje ovoga dana "ugodnom zabavom", istaknuvši kako "ekološki pokret neće ništa postići sve dok taj problem ne poveže s drugim krizama s kojima je suočeno naše društvo, od rasizma do militarizma pa sve do nejednakosti." Klein je citirala dio govora pokojnog novinara I.F. Stonea, koji ga je izrekao na prvu obljetnicu Dana planeta početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća, prokazavši njegovo obilježavanje kao paravan za beskonačno ratovanje, profiterstvo i kršenje ljudskih prava.

"Nema smisla govoriti o Danu planeta Zemlje dok ne počnemo razmišljati kao Zemljani. Ne kao Amerikanci ili Rusi, crnci ili bijelci, Židovi ili Arapi, već kao suputnici na sićušnom planetu u beskonačnom svemiru. Ako želimo izbjeći put propasti, moramo prikupiti sve što imamo od dobrote, suosjećanja, promišljenosti ili strpljenja. Dok ne budemo imali političko rukovodstvo koje je spremno na ogromne promjene - psihološke, vojne i birokratske - koje će okončati postojeći svjetski sistem, sistem mržnje, ubojstva, rata i zagađenja, nema smisla govoriti o kupnji novih kanta za otpad ili trošenja nekoliko stotina milijuna dolara na rijeku Missouri", rezimira Klein.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: John LeGear/flickr