SVI NA TRNJANSKE KRESOVE: U subotu slavimo godišnjicu pobjede Zagreba nad fašizmom i nacizmom

Lupiga.Com

6. svibnja 2016.

SVI NA TRNJANSKE KRESOVE: U subotu slavimo godišnjicu pobjede Zagreba nad fašizmom i nacizmom

Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) poziva vas na Trnjanske kresove, tradicionalnu manifestaciju koja se 7. svibnja (u subotu) organizira u čast oslobođenja Zagreba u II. Svjetskom ratu. Proslava godišnjice zagrebačke pobjede nad fašizmom i nacizmom i ove godine održat će se na Trnjanskom nasipu, autentičnom mjestu na kojem su partizanske jedinice prije 71. godinu ušle u grad. Protekla dva desetljeća, napominju iz Mreže antifašistkinja, tradicija Trnjanskih kresova bila je zaboravljena, sve dok je ova organizacija prošle godine, na 70. obljetnicu oslobođenja, nije vratila na obale Save. 

- Pozivamo vas da i ove godine dođete u velikom broju. Naše je zajedništvo tako ne samo prva, već i posljednja linija obrane onoga što je do sada izboreno te temelj onoga što će tek doći! Prisjetimo se svega što se u proteklo vrijeme događalo, prekrajanja povijesti, postrojavanja crnokošuljaša, medijskih napada na kritičku misao, fizičkih napada na one koji su drugačiji, obrušavanja na medije i kulturne institucije i svakodnevnih napada na sva prava stečena upravo antifašističkom borbom i socijalističkom revolucijom te osvijestimo da je razloga za borbu svaki dan sve više, stoji u pozivu MAZ-a sugrađanima. 

Povodom 8. svibnja na Trnjanskom nasipu pripremljen je cjelodnevni program, čiji vrhunac je paljenje kresa u 19.30 sati. Kasno navečer u klubu Močvara održat će se i tradicionalni Antifa night, na kojem nastupaju Debeli precjednik, Loš primjer, NOB, Namet i DJ Vlaja.

- Antifašizam koji želimo živjeti danas jest onaj koji podrazumijeva dosljednu borbu za političku, društvenu i ekonomsku jednakost, te solidarnost sa svim grupama koje su na istom putu, poručuju iz Mreže antifašistkinja. 


Na ovom mjestu donosimo vam cjelokupan program pripremljen za 71. godišnjicu o

slobođenja. 

PROGRAM
 

od 14h PREZENTACIJA/NASTUP: Nomad Jam

Nomad Jam je putujući anarho-muzički kolektiv. Uvijek u niskom startu za dobro zezanje i izvrstan jam session. Svirci na nasipu mogu se pridružiti svi i jamati s ljudima koje ne poznaju, okušati se u raznim instrumentima i produkcijskim vratolomijama. Jamovci će cijeli dan biti uz nas, nošeni dobrim duhovima i raskošnim notama. Ukratko Nomad jam je nepripremljeni bez hijerarhijski muzičko-politički eksperiment inkluzije sviju u sviranje i politiku. Neka tako bude!

od 14h PREZENTACIJA: Nepokoreni grad: Solidarne borbe 

Čitajte na travi novi broj Nepokorenog grada s temom Solidarnih borbi!

14-16h RADIONICA: ZRAČNE AKROBACIJE - Tricycle Trauma

Radionica je namijenjena početnicima koji se žele okušati u zračnim akrobacijama. Riječ je o cjelovitom treningu koji se odvija u tri dijela: zagrijavanje, osnove ponašanja na zračnom aparatu (držanje tijela, penjanje, održavanje u zraku, a potom i same figure), istezanje. Tricycle Trauma osim na trapezu rado zaplešu na svili i drugim zračnim apartusima. Pridružite im se na ovoj zabavnoj zemljano-zračnoj radionici.

*Kroz radionicu će vas voditi Tricycle Trauma, zračni duo Ivana Pedljo i Lidija Šola iz Triko iz Cirkus Teatra. Broj polaznika je ograničen na 10. Prijave na mladi.antifasisti@gmail.com

14-16h RADIONICA: IZRADA STICKERA - Graffiti na Gradele i Mane Mei 

Zbog svoje praktične upotrebe, stickeri (naljepnice) veoma su popularan način izražavanja u svijetu ulične umjetnosti. 

Na radionici će se koristiti manualna metoda izrade naljepnica pomoću samoljepljivih folija raznih boja, skalpela i podloga za rezanje. Isto tako, sudionici radionice moći će se okušati i u tehnici izrade stickera otiskivanjem pomoću stiropora.

*Graffiti na Gradele kolektiv je koji organizira regionalni graffiti festival u Bolu na Braču, no djeluje i u ostatku Hrvatske. U aktivnostima Trnjanskih kresova sudjeluju po drugi put. Broj polaznika je ograničen na 10. Prijave na mladi.antifasisti@gmail.com

16-18h RADIONICA: FEMINISTIČKA RADIONICA 

Svaki dan te nešto iznova ljuti i imaš potrebu reći što misliš? Sudjeluj u radionici izrade transparenata i učini svoju feminističku i antifašističku poruku vidljivom u javnom prostoru! 

*Radionicu će održati organizacijski  odbor osmomartovskog noćnog marša. Prijave na mladi.antifasisti@gmail.com

16-18h RADIONICA: CIRKUS - Cirkorama 

U sklopu ove radionice djeca će imati priliku na poligonu koji oponaša dječje igralište, proći osnove akrobatike, ekvilibrizma i žongliranja pod budnim okom cirkuskih pedagoga/inja. Cilj radionice je  u kontroliranim uvjetima pružiti djeci priliku da se kroz igru i upotrebu mašte upoznaju s cirkuskim vještinama kao dijelom svakodnevnog života, primjenjivom u socijalizaciji djeteta i razvijanju psiho motorike, a da se pri tome i kvalitetno zabave.

*Cirkorama je kolektiv koji se bavi promicanjem cirkuske umjetnosti. Postavljanjem cirkuskog šatora kao neovisnog edukacijskog i izvedbenog prostora na različite lokacije Cirkorama sa suradničkim organizacijama radi na širenju i osnaživanju cirkuske scene u regiji. Radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina. Prijave na na mladi.antifasisti@gmail.com. Radionica cirkusa za djecu organizirana je u suradnji s platformom Upgrade i kampanjom Zagreb: otvoreni grad.

od 17h PREZENTACIJA: Motovun Film Festival 

Uoči svog devetnaestog izdanja (26.-30. 07.2016) Motovoun Film Festival gostuje na Trnjanskim kresovima izborom arhivskih filmova koji govore o oslobođenju Zagreba i autentičnih snimki iz svibnja 1945.

od 17h PREZENTACIJA: Okus doma 

Okus doma je zadruga za interkulturalnu suradnju koja promiče integraciju i afirmaciju osoba migrantskog podrijetla, azilanata, tražitelja azila i izbjeglica u hrvatsko društvo. Kroz gastronomsko-kulinarske i jezično-kulturne aktivnosti povezuje ljude i podneblja te promiče socijalno poduzetništvo i održivi razvoj.

U sklopu programa održat će prezentaciju izrade humusa. Prezentacija Okusa doma organizirana je u suradnji s platformom Upgrade i kampanjom Zagreb: otvoreni grad.

u 19.30h PERFORMANS: Drum’n’bijes

Drum'n'bijes je mala samoorganizirana prosvjedna antifa ritam sekcija. Oformilo ju je nekoliko bubnjarki, koje su se do sada ad hoc okupljale i bubnjale na marševima i prosvjedima.


u 19.30h PALJENJE KRIJESA 

Prošlogišnji kres na Trnjanskom nasipu (Foto: Lupiga.Com)

u 19.40h PERFORMANS: Tricycle Trauma trapez duo performans (Triko Cirkus Teatar)

u 19.45h NASTUP: ANTIFAŠISTIČKI I FEMINISTIČKI ZBOROVI 

-Praksa (Pula)

Zbor Praksa nastao je iz želje da se pjevanjem iskaže nezadovoljstvo sadašnjom socijalnom i ekonomskom situacijom u gradu i općenito u državi.

-Zbor Xop 

ZborXop je mješoviti ansambl, inače muzička sekcija Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", koji izvodi srpske tradicionalne pjesme. 

Kad u zboru ima puno muških članova, onda fali žena. Sad kad ima puno žena, očajno fale muški članovi. Rijetko u balansu. Ali dosadno nikad nije.

-Z'borke (SLO)

Glavna misija feminističkog zbora Z'borke jest promoviranje umjetnica i razotkrivanje društvenih prepreka s kojima se žene susreću. Bore se protiv mizoginih, seksističkih i nacionalističkih poruka koje su dio, kako zborske, tako i popularne glazbe.

-Le Zbor 

Le Zbor je prvi mješoviti, lezbijsko feministički zbor u regiji i uopće u ovom dijelu Europe, krasi ga glas o savršenom spoju kulturno-umjetničkog aktivizma i lakih nota. Od 2005., otkako djeluje, etablirao se kao promotor ljudskih prava i kulturno-umjetničkog aktivizma među mlađom (aktivističkom) populacijom, a i šire.

7. ANTIFA NIGHT@Mochvara

DEBELI PRECJEDNIK/ FAT PREZIDENT (Osijek)

LOŠ PRIMJER (Požega/ Zagreb)

NAMET (Zagreb)

N.O.B. (Pula)

Dj Vlaja

*Donacija: 35 kn, ulaznice na štandu MAZ-a, na nasipu ispred Močvare, na dan koncerta.

Vrata: 21:30, start:23:00

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com