NULTI DAN FALIŠA: 80 godina od smrti heroja koji je u rodnom mjestu ostao bez svog trga

J.B.

4. rujna 2017.

NULTI DAN FALIŠA: 80 godina od smrti heroja koji je u rodnom mjestu ostao bez svog trga

Betina, mjestašce na otoku Murteru, nultim će danom sutra otvoriti peti po redu Festival alternative i ljevice u Šibeniku (FALIŠ). 

„A što će Fališ u Betini? Mjesto, kao ni godina gostovanja međunarodno etabliranog šibenskog festivala nisu odabrani slučajno – Betina je, naime, rodno mjesto dragovoljca Španjolskog građanskog rata Dragutina Bilića, a ove se godine navršava 80 godina od njegove smrti“, piše rudinapress.hr.

Naime, Dragutin Bilić rođen u Betini 1907. godine poginuo je 1937. godine kao dobrovoljac na frontu kod španjolskog Teruela. Zbog njegovog sudjelovanja u Španjolskom građanskom ratu njegovu su obitelj tijekom Drugog svjetskog rata talijanske fašističke vlasti internirale u logor na Molatu. Nakon rata Bilić je u svojoj rodnoj Betini dobio i trg, a devedesetih je taj trg preimenovan u Trg na moru. Upravno na tom trgu, povodom 80. obljetnice Bilićeve pogibije, održat će se nulti dan Fališa.

Hrvoslav Pavić
Oznaka zaostala iz nekih drugih vremena (FOTO: H. Pavić)

Program započinje u 20 sati s okruglim stolom „Izvor ideja: Španjolski građanski rat“ – u kojem sudjeluju povjesničari Vjeran Pavlaković i Josip Jagić te novinar Enis Zebić, a okrugli stol moderira Kruno Lokotar. U 21 sat održat će se projekcija dokumentarnog filma „Reprint Čede Kapora“ autora Almira Berkovca, film o još jednom španjolskom dobrovoljcu koji je, osim sudjelovanja u Španjolskom građanskom ratu, u Beogradu organizirao ilegalnu pečatoreznicu gdje je pravio lažne pasoše uz pomoć kojih su dobrovoljci mogli otići u Španjolsku. Program u Betini završava koncertom The Stringsa, nakon čega, u srijedu, Fališ odlazi u Šibenik. Više detalja možete pronaći na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Fališ