NIŠTA OD HIDROELEKTRANA U NACIONALNOM PARKU SUTJESKA: Sud poništio studije o utjecaju na okoliš

abrasmedia.info

22. travnja 2015.

NIŠTA OD HIDROELEKTRANA U NACIONALNOM PARKU SUTJESKA: Sud poništio studije o utjecaju na okoliš

U Nacionalnom parku Sutjeska neće biti hidroelektrana, kako su to zamislile vlasti Republike Srpske. Nakon što je u veljači već poništena Studija za hidroelektrane na rijeci Hrčavki, Okružni sud u Banjoj Luci poništio je i Rješenje o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana planiranih u kanjonu rijeke Sutjeske te presudio u korist banjalučkog Centra za životnu sredinu.

"Budući da su obje studije uticaja oborene na sudu, očekujemo od Vlade da okonča pitanje hidroelektrana u NP Sutjeska ili raskidanjem koncesionog ugovora ili dodjeljivanjem zamjenskih lokacija investitoru", rekla je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Glavni razlozi ovakvih presuda stoje u nepoštovanju procedura vezanih za izradu studija uticaja, posebno zato što je postupak vođen bez postojećeg Prostornog plana NP Sutjeska, navodi se u saopćenju iz ovog centra.

Osim toga, Centar je na vrlo argumentovan način osporio same studije, pozivajući se na veliki broj stručnih mišljenja i činjenica koje su zanemarene u postupcima.

Iz Centra poručuju da uopšte nije upitno da li se hidroelektrane trebaju graditi u Nacionalnom parku Sutjeska ili ne.

Jedino otvoreno pitanje je način na koji će Vlada riješiti ovo pitanje.

"Nećemo dozvoliti hidroelektrane u kanjonima Sutjeske i Hrčavke. Mnoge rijeke i prirodno važna područja su već ugrožena, te ukoliko dozvolimo uništenje Nacionalnog parka Sutjeska, dovodimo jasno i našu budućnost pod veliki znak upitnika. Borimo se znanjem i razumom zajedno s velikim brojem građana koji su spremni da do kraja odlučno stoje u odbrani tog vrijednog prostora", dodala je Nataša Crnković.

Cijelu vijest možete pročitati na portalu abrasmedia.info.

Lupiga.Com via abrasmedia

Naslovna fotografija: npsutjeska.net