KNJIŽEVNI SKANDAL: Otkazana dodjela nagrade palestinskoj književnici na Frankfurtskom sajmu knjiga

I.F.

17. listopada 2023.

KNJIŽEVNI SKANDAL: Otkazana dodjela nagrade palestinskoj književnici na Frankfurtskom sajmu knjiga

Na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga, najvećoj književnoj manifestaciji na svijetu, palestinskoj književnici Adaniji Shibli trebala je biti dodijeljena nagrada LiBeraturpreis za 2023. godinu. Međutim organizatori nagrade su naprasno otkazali dodjelu

„Zbog rata koji je započeo Hamas, a pod kojim pate milijuni ljudi u Izraelu i Palestini, odlučili smo ne održati ceremoniju dodjele LiBeraturpreis na sajmu knjiga u Frankfurtu. Tražimo prikladan format i okruženje za naknadno održavanje dodjele. Dodjela nagrade Adaniji Shibli nikada nije bila upitna“, priopćili su iz Litproma, organizatora nagrade LiBeraturpreis.

Inače, dodjela nagrade bila je zakazana za 20. listopad, što znači da je ceremonija otkazana zaista u zadnji tren. LiBeraturpreis je Adania Shibli dobila za roman „Minor detail“ (u njemačkom prijevodu „Eine Nebensache“, odnosno u slobodnom prijevodu na hrvatski – manje pojedinosti), a nagrada se dodjeljuje autoricama i autorima takozvanog „globalnog juga“, odnosno, prema pravilniku nagrade, autoricama i autorima iz Afrike, Azije, Latinske Amerike ili arapskog svijeta te se uobičajeno dodjeljuje na Frankfurtskom sajmu knjiga. 

Kako piše zagrebačka Booksa koja je svojevremeno u sklopu svoje Revije malih književnosti u Zagrebu ugostila Adaniu Shibli, roman „Minor detail“, koji je između ostaloga nominiran za National Book Awards u Sjedinjenim Američkim Državama, a našao se i u širem izboru za nagradu International Booker 2021., suprotstavlja istinitu priču o silovanju i ubojstvu beduinske djevojčice 1949. godine od strane izraelske vojne jedinice s fikcionalnom pričom novinarke koja desetljećima kasnije istražuje zločin u Ramallahu.

Od samog izdavanja roman je postao kontroverzan u Njemačkoj, gdje je novinar Ulrich Noller ovog ljeta napustio žiri LiBeraturpreisa u znak prosvjeda zbog odluke da se nagradi ova knjiga. Recenzija u novinama Taz, piše Booksa, navodi da su "svi Izraelci u ovom kratkom romanu anonimni silovatelji ili ubojice, dok su Palestinci žrtve otrovanih ili obaračkih okupatora".

Žiri LiBeraturpreisa nagradu romanu „Minor detail“ ovako je obrazložio: „Palestinska autorica Adania Shibli stvara formalno i jezično strogo komponirano umjetničko djelo koje govori o snazi granica i o tome što nasilni sukobi čine ljudima i s ljudima. S velikom budnošću usmjerava pogled na sitne detalje, trivijalnosti koje nam omogućuju da nazremo stare rane i ožiljke koji leže ispod površine.“

Na stranicama Bookse možete pročitati i ulomak iz ovog romana koji je objavljen u antologiji „Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju“ pod naslovom „Sporedni detalj“ u prijevodu Mustafe Alajbegovića, objavljenom u sklopu Revije malih književnosti 2017. godine, kada je Shibli i gostovala u Zagrebu. Ove krajeve palestinska autorica je posjetila i 2019. godine kada je, u sklopu projekta Literary Europe Live Plus u organizaciji Kulturtregera i Bookse, boravila u dvotjednoj umjetničkoj rezidenciji tijekom koje je gostovala i na Festivalu europske kratke priče. Tada je održala zapaženo predavanje o tome kako se privatno i javno manifestiraju taktike "igre" i "lukavštine" kao opravdane mjere za provociranje političke opresije i za odupiranje tiraniji, iskorištavanju i dubokoj nejednakosti te je održala i radionicu pisanja za zagrebačke i samoborske srednjoškolce.

Zbog otkazivanja nagrade Adaniji Shibli više od 350 svjetski poznatih autorica i autora napisalo je otvoreno pismo. Među potpisnicima su i irski romanopisac Colm Tóibín, američko-libijski dobitnik Pulitzera Hisham Matar, britansko-pakistanska spisateljica Kamila Shamsie i britanski povjesničar William Dalrymple, a u pismu se, kako navodi britanski The Guardian, opominje organizatore Frankfurtskog sajma knjiga da sajam ima "odgovornost za stvaranje prostora za palestinske pisce da podijele svoje misli, osjećaje, razmišljanja o književnosti kroz ova strašna, okrutna vremena, a ne da ih zatvaraju".

Adania Shibli rođena je 1974. godine u Palestini. Autorica je četiri romana, nekoliko drama i brojnih kratkih priča i eseja objavljenih na više svjetskih jezika. Istovremeno je i urednica knjiga mlađih palestinskih autora. Danas živi na relaciji Jeruzalem – Berlin

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube