HUMANA NOVA: Spojili su pomoć teško zapošljivim i zaštitu okoliša s izbjeglicama, radnicima u Aziji i punkom

Lupiga.Com

10. studenog 2015.

HUMANA NOVA: Spojili su pomoć teško zapošljivim i zaštitu okoliša s izbjeglicama, radnicima u Aziji i punkom

„Spojili su pomoć teško zapošljivim skupinama i zaštitu okoliša s pomoći izbjeglicama, radnicima u Aziji i punkom – socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca prije nekoliko dana našla se i na službenim stranicama UK Subsa, koji su upravo tu zadrugu izabrali kao onu koja će šivati njihove nove promotivne majice“, piše Forum.tm o Lupiginim starim znancima iz Humane Nove.

Pokrenuta je i crowdfunding kampanja koju je inicirala njemačka fair trade tvrtka Dna Merch, poznata po tome što posluje samo s društveno odgovornim tvrtkama i zadrugama, kakva je i čakovečka Humana Nova, dok dio novca od svakog prodanog proizvoda uplaćuje kao pomoć eksploatiranim azijskim radnicima, zbog kojih se osnivaju i nezavisni sindikati, posebice u tekstilnoj industriji. Na službenoj Facebook stranici Dna Merch pozvala je svoje pratitelje da postanu dijelom transnacionalnog projekta i pomognu radnicima u Hrvatskoj i Južnoj Aziji. Ista tvrtka poručuje kako ne žele da njihove majice izrađuju eksploatirani anonimni radnici na početku lanca, a koriste ih pasivni konzumenti na kraju lanca.

„Zbog načela racionalnog raspolaganja resursima, proizvest će se točno onoliko majica koliko ih kupci naruče. Indijska firma Fair&Organic poslat će u Čakovec svoj organski pamuk, gdje će Humana Nova šivati majice, a njihov hrvatski partner Printex stavljati printeve. Svaka majica će naručiteljima stići s rukom izrađenom čestitkom koju će izraditi švelje Humane Nove“, stoji u tekstu objavljenom na Forumu, gdje se navodi i podatak kako je čakovečka zadruga već ove jeseni za konferenciju velikog njemačkog industrijskog sindikata IG Metall izradila majice s natpisom "Refugees Welcome".

Ivan Božić, Humana Nova
"Već potkraj godine u Čakovec bi trebale stići 2,5 tone materijala" - Ivan Božić (FOTO: Lupiga.Com)

"Oni su tražili nekog poput nas, organizaciju koja se odlikuje demokratskim odlučivanjem. U vrlo kratkom roku isporučili smo im 1.000 majica za konferenciju. Prošli smo njihove vrlo stroge kriterije i, s obzirom na to da su bili zadovoljni, dobili smo narudžbu za novih 2.000 komada. Očekujemo da ćemo nakon ove nove fundraising kampanje u 2016. za Nijemce izraditi oko 10.000 majica. Već potkraj godine u Čakovec bi trebale stići 2,5 tone materijala", kaže Ivan Božić, upravitelj zadruge Humana Nova.

Cijeli tekst pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Humana Nova