GIDEON LEVY: Biden ili Trump, nama je isto

Gideon Levy/Haaretz

7. studenog 2020.

GIDEON LEVY: Biden ili Trump, nama je isto

Za Izrael je nevažno ko će na kraju biti predsednik SAD, Donald Trump ili Joe Biden. Okupacija palestinskih teritorija je pobedila i ovog utorka, pre zatvaranja američkih birališta. Neverovatno – čak i među dvojicom toliko različitih ljudi kao što su Trump i Biden postoji čvrst dogovor o nastavku američke podrške izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija. Izgleda da je to jedina tema oko koje se njih dvojica slažu. Zato je nevažno koji od njih dvojice će biti izabran.

Možda je Trump drugar sa jevrejskim naseljenicima i možda priznaje Golansku visoravan kao deo Izraela, ali ni Biden neće ništa učiniti kako bi došlo do evakuacije naselja sa okupiranih teritorija, ili barem do zamrzavanja njihove dalje izgradnje.

GIDEON LEVY ZA LUPIGU: Zbog stavova o Palestini ulicama Tel Aviva danas hodam s tjelohraniteljem

Trump prezire slabe, a među njima Palestince kao najslabije. Ljudska prava su poslednja stvar koja ga zanima, međunarodno pravo nije na njegovom dnevnom redu, a sumnjam da je ikada išta čuo o patnjama Palestinaca.

Biden ponešto zna o ljudskim pravima, slabijima, neprivilegovanima i ugnjetenima. On verovatno prepoznaje eho ropstva u Izraelu: moguće je da vidi patnju palestinskog naroda, pod uticajem predsednika Baraka Obame, koji je tu patnju uporedio sa problemom ropstva u Americi. Sa Bidenom će nestati razni Friedmani i Kushneri i njihova mesta će zauzeti neki umereniji i ozbiljniji Friedmani i Kushneri, ali i pored toga on neće učiniti ništa suštinski da omogući pravdu za Palestince, da primeni međunarodno pravo i zaista rizikuje da bi rešio ovaj problem. Sve će se završiti na praznim rečima, kao i kod njegovog prethodnika, velikog Obame.

Gideon Levy
Gideon Levy (FOTO: Privatni album)

Biden će voditi državu u drugačijem okruženju, manje ponižavajućem za Palestince i sa više brige za njihovo postojanje. Kada objavi svoj mirovni plan – još jedan plan veka, posle stotinu drugih američkih mirovnih planova koji se nisu ostvarili – na ceremonijama će učestvovati ne samo ortodoksni rabini i evangelistički sveštenici, kao kod Trumpa, već će se tu naći i predstavnici Palestinaca.

Ali nastavak neće biti znatno drugačiji. To će biti prilika da se slikaju, možda će postaviti i posebnog izaslanika, a verovatno će biti organizovana i neka mirovna konferencija. Ali bez uspeha. Palestinci će nastaviti da krvare pored puta, izraelska čizma će nastaviti da ih gazi, a lisice da vezuju njihove ruke, u času kada i Oman bude pridružen takozvanom „mirovnom procesu“.

Oko ovog problema postoji saglasnost na svim kontinentima. Nema teme koja ujedinjuje više zemalja od protivljenja okupaciji i njenog nepriznavanja. A baš tu nema razlike među predsednicima Sjedinjenih Država. Još se nije pojavio američki predsednik koji želi da okonča okupaciju. Možda se još nije ni rodio.

Ne postoji valjan način da se objasni ova pojava. Sve interesne mape, američke ili međunarodne, nisu dovoljno ubedljive da objasne kako kod tako jasne i očigledne stvari kao što je nepravedna okupacija, srljanje u aparthejd i patnja palestinskog naroda, gde milioni njih nisu državljani nijedne države – da baš u ovoj stvari nema razlike među američkim administracijama. Deset predsednika, 53 godine: okupacija je jača nego ikada, a šansa da se privede kraju manja nego ikada, bilo da predsednik bude Biden ili Trump. Svetska sila koja finansira, oprema i čuva Izrael kao zenicu oka svoga zataškava krivična dela i ne namerava da iskoristi svoju snagu kako bi pokušala da utiče na Izrael da okonča okupaciju. Nikada nije ni imala nameru da to učini.

Nije da je Amerika dužna da to učini; Izrael je ipak glavni i odgovorni krivac. Ali kada jedna svetska sila neprekidno automatski i bezuslovno podržava zemlju koja je odgovorna za to, kada to čine svaka njena administracija i njen svaki predsednik – onda i ona postaje uprljana i kriva.

Izraelska desnica može da odahne: jedna važna tema neće biti na dnevnom redu onoga ko u februaru uđe u Ovalni kabinet. Kao što i do sada nije bila.

Haaretz, 05.11.2020.

Sa hebrejskog za Peščanik prevela Alma Ferhat

Lupiga.Com via Peščanik

Naslovna fotografija: HINA/EPA/Shawn Thew