EDO MAAJKA U GLAVU: „Hvala roditeljima što su me naučili da šupci nemaju određenu naciju, ten i religiju“

A.B.

16. lipnja 2016.

EDO MAAJKA U GLAVU: „Hvala roditeljima što su me naučili da šupci nemaju određenu naciju, ten i religiju“

„Sigurno je lako, komforno je biti većina i plivati nizvodno, nema konflikta - ni unutarnjeg ni vanjskog, kada samo postojimo mi i oni i mi smo u pravu u svemu, a činjenica je prihvaćena samo ako se poklapa s našom istinom (…) Jebo skupine, postoje pojedinci i to mi je jedno od omiljenih gradiva koja sam naučio u životu. Neću u torove, al' care, ginem za pojedince“, kaže Edo Maajka u razgovoru s Emirom Imamovićem Pirketom objavljenom na Forumu. Otkriva kako je pun planova, da trenutno osim na novom albumu, „Glavatar VII“, radi i na crtiću o medvjedima izbjeglicama, kao i na stripu, piše dječje pjesmice, a namjerava napisati i knjigu o vlastitim iskustvima kojima želi ismijati mržnju, strah i uobičajene ljudske predrasude

Na pitanje je li prije dvadeset godina mislio kako će se jednom u Hrvatskoj ministar zvati Zlatko Hasanbegović, ali da će biti veći Hrvat i od Gojka Šuška i Brune Bušića zajedno, Edo Maajka odgovara: „Hahahahaaa, precizno, precizno… Mislio sam da je Rizvanbegović bio vrhunac. Zlaja je pravi mustaša: mislim da on obožava pričati o tome koliko su muslimani bili bitni Anti Paveliću i slično. Znaš ona priča o zagrebačkoj džamiji, koju je Ante poklonio muslimanima... Mislim da Zlatko to ispriča k'o niko prije iftara.“ Usput će objasniti kako mu ne ide u glavu svođenje antifašista na istu razinu s fašistima, te da mu se gade sve učestaliji revizionistički pristup prema kojem su „antifašisti govna, a ustaše su fini ljudi“. 

Edo Maajka
"Neću u torove, al' care, ginem za pojedince" (FOTO: Flickr/Exit/MomciloGrujic)

Pirke je Edu pitao i na čemu je zahvalan svojim roditeljima.

„Stvarno sam im zahvalan što su me naučili da svi ljudi vrijede isto i da šupci nemaju određenu naciju, ten i religiju. Naučio sam puno od roditelja, ali i puno sam toga sam morao naučiti u izbjeglištvu promatrajući društvo i pojedince. Snalazio sam se i pričao s roditeljima svojih frendova, koji su znali baš fino sjesti kada bi mi trebao neki savjet. Želim svoju malu naučiti da ne podilazi, da muškarci ne vrijede više od žena, da kaže sve što misli i da se ne boji biti drugačija u bilo kom pogledu, da voli i prihvaća izazove i da je svjesna da uz volju može postići i napraviti sve što želi…“, odgovorio je Edo. 

Ispričat će i kako je zbog činjenice da mu je supruga Židovka doživio neugodno iskustvo sa „sunarodnjacima“, koji su na društvenim mrežama o njemu govorili jezikom žestoke mržnje i antisemitizma. 

„Iznenadila me količina, a sada sam svjestan da će se to ponavljati sa svakim novim izraelskim ratom. Bio sam totalno zbunjen, jer nisam znao koliko taj sukob Bošnjaci doživljavaju kao svoj. Zašto druge bliskoistočne sukobe ne doživljavaju tako i gdje sam ja u cijeloj toj priči? Ne ide mi u glavu da jebem mater nekom Bosancu ili Hrvatu, ma bilo kome, koji živi u Americi, a Ameri su jutros bombardirali selo u Afganistanu. Imam jednu pjesmu u kojoj kažem: 'Bosna su Rusija, EU i Turci, Bosna je antisemitizam s Hagadom u ruci'. Ne bi vjerovao kakvih sam se sve pitanja i stavova o Jevrejima naslušao u BiH i regiji...“, kaže Edo, a cijeli intervju pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Marina Filipović