VELIKA FOTOGALERIJA: Beskompromisni spektakl u 35 fotografija

Lupiga.Com

3. veljače 2020.

VELIKA FOTOGALERIJA: Beskompromisni spektakl u 35 fotografija

Više od 20.000 ljudi po dosadnoj se kiši zguralo u riječku luku i na njene prilaze kako bi sudjelovali na spektakularnom otvaranju godine Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Ono što je gotovo sigurno je da će svi oni taj dan pamtiti do kraja života, jer svjedočili su britko osmišljenoj i beskompromisnoj izvedbi "Opere industriale" koja je okončana zvonjavom više od 500 zvončara te publike kojoj je podijeljeno 3.000 zvona. Kada vidite ove fotografije bit će vam i jasno zašto je to bio događaj koji se ne zaboravlja.

AJMO RIJEKA: Pogledajte spektakularno otvorenje koje je uznemirilo „ljubitelje kulture“

Na pozornici je nastupilo preko 130 izvođača – od radničkog orkestra brusilica, varioca i iskri na lučkim dizalicama i mješovitog Pjevačkog zbora otvorenja Europske prijestolnice kulture s riječkim zborom Jeka Primorja, preko orkestra gudača i puhača, bubnjara na krovu robne kuće, ekipa na dvadesetak brodica, do Damira Bartola Indoša s Kućom ekstremnoga glazbenog kazališta i rumoristima koji su nastupali sa specifičnim instrumentima i finskog zbora muškaraca koji vrište i viču. Za vrijeme trajanja programa na svjetlosnim instalacijama ispisivale su se poruke – Ajmo Rijeka, Forza Fiume, Luka različitosti, tolerancija, poštovanje, suživot, mir, antifašizam, umjetnost, europa, kultura. 

„Službeni početak bogate kulturne godine obilježili smo odajući počast riječkim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji ovog kraja. Kao lokaciju odabrali smo upravo Riječku luku jer je ona simbol moderne i otvorene Rijeke, zbog čega je i slogan Rijeke Europske prijestolnice kulture ‘Luka različitosti‘. Jedinstvenost ovog programa osigurala je i brojna publika na Molu longu koja je zvonila, navijala, stvarala buku i svjetlo, te tako sudjelovala u izvedbi kao živi instrument, ali i brojna publika zbog koje sve ovo radimo“, rekla je direktorica EPK Rijeke, Emina Višnić.

Do kraja godine Riječanke i Riječani te njihovi gosti i gošće imat će priliku vidjeti više od 600 kulturno-umjetničkih i drugih događanja. A kako je izgledao subotnji spektakl pogledajte u našoj fotogaleriji. Fotografije potpisuju Domagoj Kunić, Petar Kurschner i Petar Fabijan.

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"