FOTOGALERIJA: Tuga na Baniji

Lupiga.Com

30. prosinca 2020.

FOTOGALERIJA: Tuga na Baniji

„Život je stao“, možda je najiskreniji opis onoga što smo zatekli na Baniji. Lupigini fotoreporteri i jučer su i danas posjetili Petrinju i Glinu, dva grada koja je najviše pogodio jučerašnji razorni potres. 

Tugu koja vas obuzme pri pogledu na uznemirene ljude i njihove uništene domove, u koje se neki od njih nikada neće vratiti, uistinu je teško opisati. 

Danas su nas ulice u središtu Petrinje dočekale raščišćene od tona i tona razrušenog građevinskog materijala, a sablasne kulise onoga što se nekada nazivalo centrom bolno podsjećaju na svu razornost potresa koji je pogodio ionako od rata oštećen i zapušten grad

U Glini nas je danas zatekao pust grad. Osim onih koji pokušavaju sanirati posljedice potresa drugog života kao da i nema. Tu su i oni koji dovoze pomoć iz svih krajeva Hrvatske. I sve to još može ostavljati neki dojam živosti i nade, ali teško je ne zapitati se što će s tim krajevima, koji su odavno zaboravljeni, biti kada svi ti ljudi odu svojim kućama i Banijci ostanu sami sa sobom i svim problemima koje im je donio potres.

Kako sve to izgleda možda se bolje može shvatiti iz fotografija, nego iz riječi koje smo nakon dva dana boravka na Baniji kadri napisati. Stoga vas ostavljamo s 25 fotografija koje je Lupigin fotoreporter Denis Lovrović snimio jučer i danas.