Walesa, Lech

Ivor Car

03. 02. 2006.

Vjerojatno najčuveniji električar na svijetu zove se Lech Walesa (rođen 1943. godine u poljskom Popowu) i odigrao je iznimno veliku ulogu u novijoj poljskoj povijesti. Zasigurno, uz papa Ivana Pavla II, te Loleka i Boleka, najpoznatiji Poljak. Za svoje zasluge, dobio je 1983. godine Nobelovu nagradu za mir, a dvije godine ranije u renomiranom časopisu Time proglašen je osobom godine. Uglavnom ga poznajemo kao vođu prvog poljskog radničkog sindikata "Solidarnosti" i predsjednika Poljske u razdoblju od 1990. do 1995. godine, no, nije nam stran niti njegov zaštitni znak - "moržovske" brčine.

Simpatije javnosti djelomično je stekao upravo zahvaljujući svojim nadaleko prepoznatljivim brkovima, koji su bili i svojevrsni simbol otpora kada se 1980. godine, za vrijeme slavnog gdanjskog štrajka, Lech odbio obrijati. Poznata je priča kada mu je jedan američki proizvođač brijaćih aparata u sklopu reklamne kampanje ponudio milijun dolara da obrije brkove. No, to je ovaj velikan hladno odbio. Često je znao reći: "Ja sam rođen s brkovima". Dva desetljeća kasnije Walesa se ipak, potpuno besplatno, obrijao i odmah shvatio da je pogriješio.

Vrhunac popularnosti dosegao je 1989. godine kada je napokon njegova "Solidarnost" bila legalizirana. No, već kao poljski predsjednik, svojom poprilično autokratskom vladavinom, počeo je gubiti na popularnosti da bi potpuni debakl doživio na predsjedničkim izborima 2000. godine kada je dobio poprilično destimulirajućih 1 % glasova, nakon čega se povukao iz političkog života.