Vic, podjela

Tata Branko

20. 01. 2003.

VIC - kraka prozna tvorba namijenjena uveseljavanju sugovornika ili društva. Postoji i u lirskom obliku, ali rjeđe. Najpoznatiji lirski vic su skoro pola stoljeća pjevale zaluđene mase: "Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska..." Najčešće se prenosi usmenom predajom, a u pismenom obliku se bilježi:
 
 
a) da se ne zaboravi,
b) da se prenese onima koji ih ne mogu čuti,
c) da se ispuni praznina u novinama,
d) da ga mogu ispričati i oni koji slabo pamte.
 
Vicevi se u osnovi dijele u samo dvije grupe; na dobre i loše, sa podgrupom još lošiji, kojima se smijemo iz uljudnosti, a i to je ovisno od situacije i onoga tko priča. Zapravo, ovisno je o društvenom položaju i intelektualnom dometu onoga koji je ispričao vic iz te podgrupe viceva.
 
Postoji i tematska podjela:
 
MUJO I HASO - zadnja generacija viceva u ex-Jugi. Prvo su pričali vicevi o Bobiju i Rudiju, naročito cijenjeni za kraljevine Juge. Istočni pandan je ovjekovječen u likovima Pata i Patašona. Pošto su to bili "gradski" vicevi, sa provalom seljačina u urbane sredine poslije preokreta i nastankom FNRJ, kasnije SFRJ, uvode se likovi Dane i Mane (Lika) iz ruralnog miljea. Istočni pandam su Lala i Sosa (Vojvodina). Pritiskom unitarizma i shvaćanjem da je na YU prostorima glupost zajednička i neuništiva, čast vrlo dobrih viceva, koji časte ljudsku glupost, pripala je najunitarnijoj republici i njihovim žiteljima. Danas drugom etnitetu po Daytonskom sporazumu.
PLAVUŠE - kretenoidni vicevi kojima je omjer dobar - slab 1 : 100. Poštovaoci ove grupe viceva su uglavnom isfrustrirani tipovi, koji nikad nisu imali dobroga komada i nikad nisu čuli za Fatu iz viceva o Muji i Hasi.
POLICAJCI - vicevi o uniformiranim plavušama.
CRNI - Nastali su kao nasušna potreba uposlenika pogrebnih zavoda i djelatnika na patologiji. Među širokim masama nemaju previše pristalica, osim patološko bolesnih individua.
INTELKTUALNI - vic koji ne razumije niti autor, a kamo li onaj koji ga priča. Služi za naglašavanje ega i uzdizanje iznad ostalih. Nailazi na negodovanje okoline, koje recitator vica ionako ne opaža.
POLITIČKI - vrsta viceva skoro izumrla raspadom Juge. Nastala iz potrebe lakšeg podnošenja komunjarskih gluposti i terora. Vrijednost im se ocjenjivala vremenskim trajanjem. Pripovjedač bi odmah naglasio: ovaj je za 3 mjeseca zatvora. Vlast nije vrijednost vica prepuštala pučkom vrijednovanju, već je efikasno zatvarala zbog viceva, po vlastitim mjerilima. Da postoje zagriženi ljubitelji tih viceva, vidi se u pokušaju da se lik i djelo aktualnog nam predsjednika zaštite zakonom.
SEXUALNI - su namijenjeni prikrivanju vlastite spolne nemoći ili rajcanju osobe suprotnog spola. Obično ih prepričavaju mlječnozubi sapiensi, koje i tako svrbi u međunožju ili seksualno prikraćene individue. Ima i jako dobrih, no uglavnom su prikrivene zamolbenice za seksualnim milodarom.
 
Vicevi uglavnom nastaju u dokolici. Padom Berlinskog zida u TIME-u je izašao članak - osmrtnica dobrom vicu, sa porukom: "... nikada više neće biti dobrih viceva, jer će i nekoliko desetaka milijuna službenika iz komunističkih zemalja konačno morati raditi, a ne 8 sati dnevno smišljati viceve da skrate radno vrijeme provedeno u uredima..."
Sve vrste viceva možete pročitati i među Lupiginim vicevima!