Marketing

Ludi@asia.com

14. 03. 2002.

U 30-im godinama 20. stoljeća u Americi, u masovnu upotrebu uveden je termin marketing. Jedan od zvučnijih u riječniku tržišne privrede. Ideja zapravo u praksi funkcionira još od doba kada je "najstariji zanat na svijetu" bio prvi i jedini. Jednostavno: 1) definiraj potrebu, 2) odredi mjesto susreta (i potencijalne primopredaje), 3) zadovolji potrebu i 4) zaradi na tome. Ali marketing se nikako ne smije miješati sa prodajom.
Marketing nije prodaja, ali je prodaja dio marketinga, jer; prodati znači "učiniti da ljudi požele ono što nudiš", a marketing je "prodati ljudima ono što žele". A to uključuje mnoge, međusobno povezane poslovne aktivnosti, koje harmonično zajedno djelujući i zbrajajući svoje rezultate daju ciljani efekt na tržištu. I svaki od tih aktivnosti zaslužuje svoj opis i širi se u podpojmove do volumena od cca 7000! (toliko ih je do sada definirano, bolje rečeno otkriveno). Evo dakle osnovnih poslovnih aktivnosti: istraživanje tržišta; planiranje proizvoda; oglašavanje i prezentacije; politika cijena; prodajna politika; distribucija i prodaja; veze s javnošću. I ako se u jednoj šepa ili se pak na jednu više oslanjaš, posao teže raste ili propada. Mušketirski, "svi za jednog, jedan za sve".
Poslovni ciljevi mogu biti različiti, djelatnost svaka, načelo ostaje isto. Svejedno jeste li poduzetnik, malo, srednje ili veliko poduzeće, kulturna ustanova, nevladina organizacija ili sama vlada. Upravlja se i vodi putem marketinga.
Osnovna stvar u marketingu je istraživanje. Uglavnom su usmjerena na istraživanje tržišta određenog proizvoda ili potrošačkih preferencija i ponašanje neke ciljane skupine. Velik dio ljudskog ponašanja usmjeren je prema zadovoljavanju potreba, a ispitivanje ponašanja uklučuje 4 povezana pojama: 1) što je ili nije učinjeno, 2) gdje se dogodilo, 3) vrijeme događaja, te 4) frekvencija ili ustrajnost ponašanja. Dakle: što, gdje, kada i kako često.
Sve zajedno, može i jednostavnije, kako su mene učili: što, kako i za koga. Jer... svaka roba ima svoga kupca!