Lavica Kamuniak, usvojiteljica mladunčadi antilopa

Ivor Car

03. 03. 2006.

Čudo prirode nekoliko se puta događalo u Keniji, zemlji s dvadesetak milijuna stanovnika i s nama nepoznatim brojem divljih životinja. Upravo divlja životinja za čijeg muža kažu da je kralj životinja, glavni je lik ove priče. Riječ je o kenijskoj lavici Kamuniak koja je u nacionalnom parku Samburu usvojila mladunče antilope, prvi put, simbolično, na dan ulaska u Novu 2004. godinu. Time je lavica uzljuljala neke od osnovnih zakona prirode. No, na žalost, mlada antilopa je nedugo nakon usvajanja, ipak, završila u raljama životinjskog kralja.

To je vidno razočaralo i uzrujalo lavicu koja je potom napustila svoju obitelj te se uputila u nepoznato. Samo dva mjeseca kasnije pronašla je drugo mladunče antilope i pružila mu majčinske skute. Ni taj put simbolika nije izostala - dogodilo se na dan ljubavi Valentinovo.

Mjesec i pol nakon toga, negdje oko doba prvoaprilskih šala, lavica se ponovno našalila s prirodom. Našla je i treću mladu antilopu staru tek nekoliko dana i odlučila joj pokušati biti majkom. Kako bi mladunče preživjelo sumanuta lavica dopuštala je prirodnoj majci nemoćne antilope da je nahrani, nakon čega ju je obavezno tjerala. Potom je Kamuniak, na nevjericu uposlenika Samburua, usvajala i dalje.