Droga

miro@lupiga.com

14. 03. 2002.

Od nje su stradali Jimy Hendrix, Maradonna i Dino Dvornik. Možda bi i borba protiv nje imala koristi da iza nje ne stoje čitave države, vojske i bogate korporacije. Postoje različite vrste droge koje su uglavnom razlikuju po svojoj štetnosti po čovjeka. Svaka od njih je štetna sama za sebe, a mnogi teški uživaoci preporučuju čak i mješanje droga kako bi se prije dokrajčili.
Među najjače droge spadaju heroin i kokain. Prva je smećkasti prah koji su uglavnom uzima intrevenozno (igla u ruku). Propadanje od heroina vrlo je temeljito i gotovo u svim slučajevima neupitno. Kokain je bijeli prah koji se uglavnom šmrče, a poznat je po svojoj visokoj cijeni koja ga je dovela u Hollywood i u još mnogo kuća slavnih i bogatih. Pored ove dvije popularne, tu je još i nezamjenivi "prijatelj" siromašnih crnačkih kvartova, crack. Uzimanje cracka stvara automatsku ovisnost, a simptomi uzimanja su vrlo slični napadu shizofrenije. Nadalje tu su sintetičke droge, kao što je ekstazi (XTC), koji se uzima oralno. Pored njega zasigurno najjača droga je LSD, kojeg u Hrvatskoj popularno zovu i "trip". Zanimljivo je kod ovih droga, da su obadvije proizvod muzičkih generacija. Kako su hipiji promovirali LSD kao drogu koja "otvara vrata percepcije", tako su i techno brijači u ekstaziju pronašli "izgubljenu ljubav". Stanje svijesti na LSD je kaotično, izgubljeno i sklono halucinacijama, a na ekstaziju vas pak iznenada zapljusne neočekivani val lažno proizvedene ljubavi.
Obadvije poslije uporabe izazivaju depresiju.
I na kraju marihuana, oko koje se lome koplja da li je to ili nije droga. Činjenica je da su ljudi upleteni oko trgovine tom egzotičnom Indijskom biljkom, i da je u pitanju velika lova upućuje nas na to da je ipak droga. Učinci marihuane su različiti a uzima se uglavnom pušenjem. Kod nekih izaziva smijeh, kod nekih glad, a kod nekih totalno tupilo.
Bilo kako bilo, upotreba droge je dokazano socijološki, kulturno i zdravstveno štetna.