Dolina kardinala

Secret

14. 03. 2002.

Bajkovito mjesto u kojem vrijeme kao da stoji. Krašički kraj, “Vrata Žumberka”. Smješten je u najzapadnijem i najnižem dijelu Prigorja, u dolini rijeke Kupčine.
Krašić se kao općina prvi puta spominje već 1249. godine, a da je ova dolina i davno prije bila naseljena, potvrđuje arheološko nalazište u selu Krupače, nadomak Krašića, gdje je pronađeno halštatsko groblje sa mnoštvom predmeta iz brončanog doba.
Sela Krašičkog kraja započinju kada se sa stare Karlovačke ceste skreće prema Krašiću, gdje se odmah otvaraju slike prekrasnih sela mojih baka i djedova, sela koja su ostala netakunta od davnih vremena.
Prvo u kojem ćemo se zaustaviti je Brlenić. Malo selo, gdje je jedino što možete naći su dvije birtije. Ali ono je davne 1898. godine dalo najvažnijeg predstavnika pučke književnosti u Hrvata Janka Matka. Pisao je jednostavnim i razumljivim jezikom, a običavali su ga zvati muškom Zagorkom. Neka od njegovih djela su: Moć zemlje, Tajna, Pokajnik, Žrtva, Majka...
Nakon samo dva kilometra dolazimo u Krašić, na kojega nam je prva asocijacija blaženi kardinal Alojzije Stepinac koji se 1898, rodio u selu Brezarić(selo između Brlenića i Krašića), a 1960. u Krašiću umro kao mučenik komunističkog režima. U Krašiću je služio svoju prvu svečanu misu. 1998. godine svečano je obilježena godišnjica kardinalova rođenja otkrivanjem njegova spomenika na trgu ispred župne crkve sv. Trojstva. Crkva sv. Trojstva sagrađena je još 1334. godine, a osim nje vrijedno je još pogledati dvije spomen sobe kardinala Stepinca, kapelicu sv. Ivana, do koje je kardinal svakodnevno šetao, a na brežuljku i veliki križ koji je postavljen kao ishodište hodočasničkog Križnog puta.
Mons. Josip Mrzljak, pomoćni biskup zagrebački, također je vezan uz Krašić. Naime on se rodio u Vukovaru od oca Vladimira i majke Barice, koji su oboje iz Krašića. No u Vukovaru je prove samo svoju prvu godinu života, nakon koje se s majkom vratio u Krašić, i tamo proveo djetinjstvo.
U Krašiću je rođen i Josip Torbar prvi hrvatski prirodoslovac koji popularizira znanost, a od 1890-1900. godine i predsjednik Jugoslavenske akademije za znanost i umjetnost.
Malo mjesto Jezerine, nadomak Krašića, je pak rodno mjesto biskupa Jurja Jezerinca, vojnog ordinarija Hrvatske vojske.
Dani krašičkog kraja vezani su uz datum rođenja, smrti i proglašenje kardinala Stepinca blaženim.
U zadnje je vrijeme Krašić poznat i ljubiteljima golfa po Golf&Country Clubu “Dolina kardinala”, u Mirkopolju.
Tri kilometra istočno od Krašića, nalazi se Pribić. U Strmcu Pribičkom, nalazi se barokni dvorac grkokatoličkih biskupa, sa kapelicom sv. Marije podignutom na otočiću usred ribnjaka. U središtu Pribića je i župna crkva sv. Siksta, stara više od tisuću godina, najstarija i najvrijednija u kraju. U Pribiću je 1919. godine rođen nedavno preminuli kardinal Franjo Kuharić. U crkvi sv. Siksta služio je svoju prvu svečanu misu.
Dva kilometra istočno od Pribića nalazi se Kostel, gdje stoji stara plemićka kurija Kukuljevića sa tornjićima, gdje su se nekada sastajali mladi Ilirci. Pokraj Kostela, na padini Žalčevog brijega, nalazi se malo selo Dol, sa proštenjskom kapelom Majke Božje Dolske koju je u 17. st. podignuo Petar Zrinski, gdje i završava naš mali izlet krašičkim krajem.