Diego Armando Maradona - teorija o hrvatskom porijeklu

Ivor Car

28. 11. 2006.

Gledatelji središnjeg Dnevnika najmoćnijeg hrvatskog medija, HRT-a, sredinom rujna sad već daleke 2002. godine, ostali su zapanjeni jednom sportskom vijesticom. Naime, ta je vijest glasila kako je slavni nogometaš Diego Armando Maradona ustvari porijeklom Hrvat. Nakon senzacionalističkog buma koji se čuvši tu životno bitnu vijest, dogodio u mojoj glavi, propustio sam ostatak te vijesti. Zbog toga, priznajem, krajnje neprofesionalnog pristupa, na ovom ću vas mjestu uskratiti za neke značajne podatke, iako oni zapravo nisu ni bitni, jer čini se kako je bitno samo to da je Mali zeleni - Hrvat.


HRT-ovski Hrvat prima kipić svjetskog prvaka

No, ukratko ću vam reći, da su briljantni novinari sportske redakcije HRT-a vijest saznali telefonskim putem iz Francuske, gdje se netko dokopao friške Maradonine biografije. Pisac tog neobičnog životnog puta proučavao je Diegovu genealogiju i iz tog čudovišnog nauka o postanku otkrio kako je Diegov praprapradjeda (ispričavam se ako sam nekoga prevario s barem jednim pra) pravi, pravcati Hrvat. Što više, čak i Hrvatina, jer je plemić s jednog od mnogobrojnih hrvatskih otoka. Eto, tako bi to bilo ukratko.


HRT-ovski Hrvat "slučajno" igra rukom

Tragajući tada po bespućima weba hrvatske televizije, nismo mogli naići na pisani oblik ove vijesti kako bi vas uputili u zbilja točne i provjerene podatke. Vijest kao da je nestala, kao da je nikada ni nije bilo. Tko je čuo, čuo je! Možda i jeste istina, jer imao je on talenta i svakako je najbolji nogometaš u povijesti te igre, dok je s druge strane volio varati (vidi sliku) i bio pretemperamentan, ali kako kažu oni koji ga poznaju i prepotentan.