Zlatna obljetnica rada

Božidar Alajbegović

18. rujna 2004.

Zlatna obljetnica rada

150 prevedenih knjiga + 500 knjiga objavljenih od strane njegove uredničke ruke u 50 godina prevoditeljskog i 35 godina uredničkog rada. O kojem je ovdje slavljeniku riječ, iskreno se nadam da svi ipak već pogađate. Međutim, ako 'imade' takvih kojima se lampica, unatoč svemu navedenome, ne pali, nećemo biti strogi. Takve ćemo lagano uputiti na naše

Čisto sumnjam da postoji stan bilo gdje unutar granica bivše Juge, u kojemu se mjesta našlo i za policu s knjigama, a da na njoj prašinu ne skuplja barem jedan primjerak iz poznate i dizajnerski tako prepoznatljive edicije Hit.

Tko još ne zna, sad će saznati da je istu (ali i još brojne druge edicije) pokrenuo i dugi niz godina naslovima punio gospodin koji se zove Zlatko Crnković.

Na brojne smo vas hapeninge, koncerte, izložbe i utakmice do sada na ovome mjestu pozivali, a došao je čas da vas pozovemo i na jednu svečanu proslavu.

U ponedjeljak 20. rujna 2004. s početkom u 20 sati, u predvorju NSK, (ako ne znate, to vam je na adresi Hrvatske bratske zajednice bb u Zagrebu), održat će se svečana proslava zlatne obljetnice rada u izdavaštvu urednika i prevoditelja Zlatka Crnkovića.

Na proslavi će se obilježit cijeli niz respektabilnih okruglih znamenaka: 50 godina prevoditeljskog i 35 godina uredničkog rada, te 150 prevedenih i 500 uređenih knjiga Zlatka Crnkovića. O životu i radu Zlatka Crnkovića govorit će glavni ravnatelj NSK dr. Josip Stipanov, književnica i književna teoretičarka dr. Julijana Matanović i urednik u Algoritmu Neven Antičević.

U programu sudjeluju glumac Vanja Drach i Zagrebački kvartet saksofona. Na svečanosti će se ujedno predstaviti 150. "slavljenikov" prijevod - knjiga Polarni ekspres te njegova 500. uređena knjiga - roman Brechtova ljubavnica.