Zagvozd - oaza Dalmatinske Zagore

rosula

4. srpnja 2005.

Zagvozd - oaza Dalmatinske Zagore

Selo s otprilike 1.000 stanovnika već je nekoliko godina za redom, otkako se održavaju večeri pod nazivom "Glumci u Zagvozdu", postalo popularno u Dalmatinskoj Zagori, kako među njenim stanovnicima, tako i među brojnim turistima koji se u vrijeme održavanja glumačkih večeri zateknu s druge strane planine Biokovo. Identična situacija bit će i ove godine

Sve je počelo prije nekoliko godina na inicijativu Vedrana Mlikote. Ovog vikenda počelo je još jedno "Glumačko ljeto" u Zagvozdu. Na ovogodišnjem repertoaru naći će se mnoge glumačke družine, slikari, pjevači (na prvom mjestu Miroslav Škoro plus mnogi drugi (ne)afirmirani umjetnici). Prijašnjih godina na dan sela 16. srpnja - Gospa Karmelska, pjevali su također mahom renomirani izvođači, kao što su Joško Tomičić i Jole, prošle je godine gostovao Jasmin Stavros, a ove godine imaju tako dobru sponzorsku pozadinu te dovode Škoru. Renomirano, renomirano i pogodno za glumački festival, nema što.

Naravno ulaz je besplatan za sva događanja u ovogodišnjem Zagvozdu. Glumci koji gostuju bez honorara, a to su u ovom slučaju svi, imaju besplatan smještaj i hranu kod domaćina. Smješteni su u brojne domove obližnjih zaselaka. O povijesti festivala, ako ga se tako može nazvati, ali i o rasporedu programa kao i o svemu što vas zanima možete ponešto saznati na www.glumciuzagvozdu.hr, a ovo je prava prilika da vas malo upoznamo sa Zagvozdom.

U povijesti je Zagvozd uvijek bio pod područjem Imotske krajine. Zagvožđani s velikim nestrpljenjem već niz desetljeća očekuju tunel kroz Biokovo. Taj su tunel prije par mjeseci spominjali mediji, govorkajući da je i službeno počelo njegovo probijanje. Međutim osim prve mine koja je pukla na otvorenju, daljnje probijanje nije se pomaklo s mrtve točke. Za Zagvozd taj tunel predstavlja procvat seoskog turizma i bolji životni standard. Poglavarstva Baške Vode i Makarske godinama su kočila razvoj Zagvozda ne dopuštajući izgradnju tunela. Od nekih imena koja su se probila i nešto značila hrvatskoj javnosti, a rodom su iz Zagvozda svakako su Vedran Mlikota, Jole (Joško Čagalj) i sad već pokojni Stipe Šuvar i Joško Tomičić.