Berlinale

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Berlinale

Uz Cannes i Veneciju, Berlinale je vodeći filmski festival u Europi. Kao nagrade se dodijeljuju kipovi medvjedića, koji su inače simbol Berlina. Na 52. Berlinaleu zlatnog medvjeda osvojila su dva filma: japanski dvosatni animirani film SEN TO CHIHIRO NO KAMIKAKUSHI (ili ti Spirited Away, na engleskom) i film BLOODY SUNDAY proizašao iz irsko-britanske suradnje. Od naših ništa!
Uz Cannes i Veneciju, Berlinale je vodeći filmski festival u Europi. Utemeljen je 1951.g. Uglavnom se na tom festivalu promoviraju filmovi iz tzv. "art" kategorije, no "art" je iz godine u godinu sve teže uhvatljiv pojam. U svakom slučaju riječ je o inovativnim filmovima. Osnovni zadatak bi trebao biti razumijevanje drugih kultura te njihovo zbližavanje.

Postoji šest različitih kategorija u kojima se prikazuju filmovi. Kao nagrade se dodijeljuju kipovi medvjedića koji su inače simbol Berlina. Uh što volim taj grad!
Najviše pažnje dakako izaziva onaj natjecateljski dio u kojem su ove godine sudjelovala 23 filma.
Na ovogodišnjem, 52. Berlinaleu zlatnog medvjeda osvojila su dva filma: japanski dvosatni animirani film SEN TO CHIHIRO NO KAMIKAKUSHI (iliti Spirited Away, na engleskom) i film BLOODY SUNDAY proizašao iz irsko-britanske suradnje.
Nagradu "Plavi anđeo" i 25 000 eura, za najbolji europski film dobio je SMÅ ULYKKER, Dankinje Annette K. Olesen.

Nagrada je iznimno puno, pa one znatiželjnije upućujem na ovu stranicu
Što se naših tiče, vrijedilo bi reći samo da je Vinko Brešan bio u žiriju za dodjelu "Wolfgang Staudte Award".