U potrazi za hostijom

Ivor Car

31. kolovoza 2006.

U potrazi za hostijom

Kako u Hrvatskoj nipošto nije dobro biti znatiželjan, pogotovo što se tiče vjerskih običaja, pokazao nam je mladi Turčin, koji je ovih dana Lijepu našu napustio siromašniji za 1.200 kuna, za koliko ga je oglobio prekršajni sud budući nije znao što je to hostija, a pohodio je zagrebačku katedralu. Da je sve bilo sve jasno i samom Adalbertu Rebiću koji je vodio misu kobnog dana, doznali smo iz današnjeg Jutarnjeg

Pa kaže ...

Ni priznanje, ni to što, kako je rekao, ne zna što je to hostija, ni izražavanje žaljenja nije u srijedu pomoglo 20-godišnjem Turčinu Y. K. da, nakon noći provedene u policiji, iz zagrebačkog Prekršajnog suda iziđe bez kazne.

Naime, Y. K. se u ponedjeljak navečer, kako je novinare izvijestila policija, zatekao u zagrebačkoj katedrali za vrijeme večernje mise. Kada je svećenik okupljenim vjernicima počeo dijeliti pričest, i on je zajedno s njima stao u red. Kako se može pročitati iz dopisa predsjednice Prekršajnog suda Ane Krleže Jurišić, Y. K. je “vidio ljude koji su čekali, pristupio je i vidjevši što drugi rade, i on uzeo sv. hostiju (!)”.

 “Nije znao što je to, pa je stavio u usta, opipavao, mirisao, dizao iznad glave, a što je izazvalo negodovanje i zgražanje ljudi”, stoji u dopisu. Prebendar zagrebačke katedrale Adalbert Rebić, koji je te večeri služio večernju misu i zajedno s mladim bogoslovom dijelio pričest vjernicima, rekao je da je njemu odmah bilo jasno da nije riječ o provokaciji, nego o neznanju.

- Njemu je mladi bogoslov dao hostiju i on ju je stavio u usta. Nakon toga ju je izvadio, zatim začuđeno gledao tu hostiju i htio ju je spremiti u džepu. Bogoslov mu je rekao da je mora pojesti. On ga nije razumio i tada mu je prišao jedan gospodin, prilično ga arogantno uhvatio i rekao mu: ‘To pojedite’. I taj ga je gospodin izgurao van iz crkve.

Ja sam jučer na misi, u vezi s tim slučajem, zamolio vjernike da budu tolerantni i da se ne ponašaju policijski - rekao je Rebić, koji je danas izrazio žaljenje što je mladiću na koncu izrečena novčana kazna. Policajce je, očito, pozvao netko od očevidaca u katedrali, i oni su nešto kasnije sustigli mladića, koji je u međuvremenu krenuo prema Trgu bana Jelačića. Zatim su ga odveli u policijsku stanicu, gdje je zadržan cijelu noć. Kako nam je rekla glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Aleksandra Ljuba, Y. K. je zadržan zato da bi pričekao “uredovno vrijeme prekršajnog suca”.

- Mislite li da bi nas on čekao da smo ga pustili? - odgovorila je Ljuba na pitanje zašto je mladić odsjedio cijelu noć u policiji.

- On je stranac i kad on napravi prekršaj, prije nego ga sudac sasluša, ne možete ništa - dodala je.

Na pitanje koji je to policija točno utvrdila prekršaj, glasnogovornica je odgovorila da je riječ o članku 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji sankcionira “naročito drsko ponašanje”, odnosno prekršitelja koji “se na javnom mjestu ponaša na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane ili narušavajući njihov mir”.

Na pitanje je li takva kvalifikacija, možda, bila pretjerana, Ljuba je rekla: - To prepustite nama. Mi smo to prijavili, a sudac ga je kasnije i proglasio krivim.  Y. K. je pred sutkinjom, piše u dopisu Prekršajnog suda, “u potpunosti priznao prekršaj”, izjavio je da mu je, “nakon što je vidio da je izazvao negodovanje vjernika”, žao zbog toga što je učinio.

Proglašen je krivim i kažnjen novčanm kaznom. Kako mu je od kazne oduzeta protuvrijednost vremena provedenog u zadržavanju, ostala mu je 831 kuna kazne. Iz PU zagrebačke novinarima je pripćeno da je mladić odmah nakon toga napustio Hrvatsku.

Jutarnji list