Tomislav Marić

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Tomislav Marić

Njegove igre Mirka Jozića nisu ostavile hladnokrvnog. Tako je Tomislav Marić dobio faks od HNS-a u kojem ga pozivaju da sudjeluje u pripremnoj utakmici naše repke protiv Bugarske, kojom počinju pripreme za Svjetsko prvenstvo, koje ćemo pak gledati na, nadam se, našem televizoru. Mnogo se pričalo o dečku, pa je vrijeme da nešto i saznamo o njemu. Nogometaš je koji ruši rekorde. Osam njegovih udaraca u dvije tekme je završilo u mrežama golmana suparničkih momčadi. Još jedan je od "naših" Nijemaca, dakle rođen je u Njemačkoj. Nogomet trenira već od pete godine i njegovo vrijeme čini se tek dolazi. Osim šturih podataka koje možete pročitati klikom na naslov vijesti, ima tu i nekih zanimljivosti. Čovjek nikada nije dobio crveni karton. Njegova vrijednost se rapidno penje i sada se govori već o nekih dvadesetak milijuna eura. Želim mu sreću, a pogotovo u Koreji i Japanu.
Njegove igre Mirka Jozića nisu ostavile hladnokrvnog, čak šta više odlučio se za hitno djelovanje. Tako je Tomi dobio faks od HNS-a u kojem ga pozivaju da sudjeluje u pripremnoj utakmici naše repke protiv Bugarske, kojom počinju pripreme za Svjetsko prvenstvo koje ćemo gledati na našem televizoru. Mnogo se pričalo o dečku, pa je vrijeme da nešto i saznamo o njemu. Tako sam započeo kopanje po netu i odlučio sam vam dati sljedeće.
Tomislav Marić rođen je 1973. godine u Njemačkoj, iako su postojale i neke druge dezinformacije, u gradu od 120 000 stanovnika, Heilbronnu u njemačkoj pokrajini Baden-Wuerttemberg. Nogomet je počeo igrati još kao klinac. S pet godina počeo je s treninzima u lokalnom nogometnom klubu TSV Talheim. U svojoj karijeri igrao je za juniore Heilbronna, kasnije za Ludwigsburg, a u prave profesionalne vode zakoračio je pitpisujući ugovor s jakim Karlsruheom, gdje se baš i nije naigrao. Preko Wattenscheida 09 i Stuttgarter Kickersa došao je u VfL Wolfsburg iz Wolfsburga, simpatičnoga grada. Tu je Tomi zaigrao na pravi način i trenutno dijeli prvo mjesto na ljestvici strijelaca Bundeslige s Amorosom (Dortmund), Ballackom (Leverkusen) i Pizzarom (Bayern). Svi imaju po 10 postignutih pogodaka. Njegov brat Marijo također je prvoligaš, igra u Bochumu.
Zanimljivo je recimo to što Marić nikada u svojoj karijeri nije dobio crveni karton, dok je skupio samo četiri žutaka. Njegova vrijednost na tržištu je enormno porasla u samo nekoliko mjeseci i sada se već govori o ciframa od oko 20 milijuna eura.
Želim mu sreću, a pogotovo u Koreji i Japanu. No, najviše bih želio da zamijeni jednog našeg legendarnog, ali već poprilično (recimo) starog nogometaša. Naravno, pogađate da je riječ o Davoru Šukeru.
Između ostalog Jozić je rekao da će najvažniji kriterij za ulazak u avion za Daleki Istok, biti konstantna igra u domaćim klubovima i baš tu leži Tomijeva prilika, jer naši baš i ne igraju.