Tko se jednom opeče na crva...

Feez

11. listopada 2002.

Tko se jednom opeče na crva...

Crvi, koji su ovih dana preplavili neke Tajvanske gradove, u prošlosti su redovito predskazivali katastrofalne potrese. Ovaj put su Tajvanci naučili lekciju, pa su,vidjevši crvlje kolonije, pobjegli u neke sigurnije krajeve. Iako seizmolozi pozivaju na smirenost, čini se da im malo tko vjeruje.

Pravu paniku među stanovništvom nekih pokrajina središnjeg i sjevernog Tajvana izazvalo je pojavljivanje desetak tisuća crva koji su ovih dana izmilili na površinu. Razlog je sasvim opravdan: Naime, ista se stvar u Tajvanu dogodila prije tri, odnosno prije dvije godine, i oba puta su crvi bili predznak nadolazećih katastrofalnih potresa. Jedan od njih, jakosti 7,6 stupnjeva po Richteru srušio je oko 20 000 kuća i pobio 2 000 ljudi, najviše u posljednjih 50 godina. Tako su se kolonije crva pojavile u gradovima Yutzuu i Hukou.
Da se ne radi o bezazlenoj prirodnoj pojavi, ukazuje i činjenica da su ta dva grada smještena u istoj pokrajini, koja se zove Nantou. Uglavnom, poučeno prošlim iskustvima, stanovništvo čeka novu kataklizmu. S druge strane, seizmolozi smiruju pučanstvo navodeći kako nisu zabilježeni nikakvi tektonski poremećaji koji bi ukazivali na skorašnji potres.
Međutim, kolonija crva koja se proteže na površini od pet hektara bila je sasvim dovoljan znak Tajvancima, koji su umjesto znanstvenicima, povjerovali kolutićavcima. Tako se stanovništvo polako "kupi" s crvolikog područja i bježi u "sigurnije" krajeve. Jesu li bili u pravu, znat će se za koji dan...