Dva spektakla!

Ivan Kegelj

11. ožujka 2003.

Dva spektakla!

Pri spomenu Roma, ili što bi politički nekorektan izraz rekao - Cigana, većini stanovništva Lijepe naše, uključujući i moralne vertikale, te stupove društva, na pamet padnu odrpanci, skupljači krupnog otpada, prosjaci i druge spodobe koje u tuđim očima i glavi odražavaju samo jednu sliku - stoka sitnog zuba. A što kad dođu Dani kulture Roma? Spomenuti odmahnu rukom, a normalni i tolerantni ljudi dođu na Lupigu i kliknu na

Eh kada dođu Dani kulture Roma u uvodu spomenuti odmahnu rukom, a normalnim i tolerantnim ljudima je jasno da u prosječnom Ciganinu nema ništa više zloće i lijenosti nego u prosječnog Hrvata, Srbina, Bošnjaka ili Makedonca.
Namjerno sam nejasnim ostavio uvod koji ste upravo pročitali. Moga sam brale sve stisnit u dvi rečenice, ali neću. Neću zato što ne bi želio da se na nekim od događanja koja ću najaviti pojave kretenoidi, a njima se kursor, kad ugledaju Ciganina u uvodu, valjda neće spustiti na opširnije.
A sad idemo dalje. Od 17. ovog do 18. idućeg 2003. u Zagrebu se održavaju DANI KULTURE ROMA. Osim brojnih predavanja, filmova, tribina i promocija, u sklopu ovih događanja najjačoj metropoli u svemiru će se dogoditi dvije upravo fenomenalne stvari.   
Prva će nas šoknuti 17. ovog, dakle prvog dana "Dana", a riječ je o koncertu najpopularnijeg i najcjenjenijeg romskog puhačkog sastava na svijetu, koji se kiti nazivom Fanfare Ciocarlia. Gdje? SKUC - Pauk, 22.00 sati. Kaj'e? Kaj kaj'e?
Fanfare Ciocarlija se sastoji od 12 glazbenika, najbrži su trubači na svijetu, a osim po brzini poznati su i po dužini svojih nastupa. Jedan od njih trajao je 30 sati - non stop. O njihovoj kvaliteti i popularnosti, prepisujem doslovno s letka, dovoljno govori činjenica da već godinama imaju rasprodane europske i svjetske turneje koje obuhvaćaju sve svjetske metropole. Izdali su tri albuma za ugledni njemački label "Piranha musik produktion & verlag AG."
Članovi benda potječu iz malog romskog sela "Zece prajini", što bi naš jezik rekao "Deset polja". Bez obzira gdje svirali, čim iziđu na pozornicu priređuju tulum koji potpuno izluđuje sve prisutne. Upad - prava sitnica - 50 čunića, a nad dan nastupa 20 istih skuplje. Gdje kupit kartu? D.Bear, Gundulićeva 7; Mama, Preradovićeva 18; putnička agencija "Student", Savska 25.
A što je ovo drugo?
Ovo drugo je nastup isto toliko slavnog nepuhačkog romskog sastava - Taraf de Haidouks. Ovo je BBC-ov dobitnik za najboljeg europskog world music izvođača u prošloj 2002. godini, izabran u konkurenciji s Manu Chaom. U Parizu prodali 12 koncerata za redom.
Gdje? Vatroslav. Kad? 29. ovaj, 19.30 sati. Cijena - prava sitnica - 80, 100 i 120 čunića, na Vatroslavovoj blagajni.