Razbijaju se "legije stranaca"

Ivor Car

3. veljače 2005.

Razbijaju se "legije stranaca"

Jučer je UEFA napravila prvi korak koji se od te organizacije već duže vrijeme očekivao, kako kažu, korak koji će spasiti europski nogomet. Naime, postavljeno je novo ograničenje u broju stranaca u nogometnim klubovima. Tako će od 2006. godine klubovi koji igraju europske utakmice morati imati najmanje četiri domaća igrača, a to je tek početak

Postavivši novo ograničenje u broju stranaca u nogometnim klubovima, krovna organizacija europskog nogometa, prvenstveno će stati na kraj velikim klubovima koje naši komentatori vole nazivati "legijom stranaca", odnosno klubovima kod kojih se često među prvom jedanaestoricom na travnjaku nađe tek jedan domaći igrač, a niti na klupi nije bolja situacija.

Novo ograničenje UEFA planira primjenjivati od 2006. godine i tada će svaki nogometni klub koji namjerava sudjelovati u europskim natjecanjima (Liga prvaka i Kup UEFA) od dvadeset i pet prijavljenih igrača morati imati najmanje četvoricu domaćih igrača.

No, ovo je tek UEFA-in početak, jer prema planovima već 2007. godine ograničenje bi se povećalo na minimalno šest domaćih igrača, dok bi se taj broj 2008. godine popeo na nevjerojatnih osam igrača. Što će biti od svega toga, vidjet ćemo, kako rekoše, u bližoj budućnosti.