PREKO NOĆI: Legendani pjevač KUD Idijota, Branko Črnac Tusta, dobio svoju ulicu u Novom Sadu

Vjeran Grković

11. studenog 2012.

PREKO NOĆI: Legendani pjevač KUD Idijota, Branko Črnac Tusta, dobio svoju ulicu u Novom Sadu

Nedavno preminuli pjevač KUD Idijota, najdugovječnije punk atrakcije u regiji, Branko Črnac Tusta, dobio je preko noći svoju ulicu u Novom Sadu, objavile su prijateljske nam E-novine. No, nakon što je na Limanu 3, gdje nedaleko popularnog Štranda postoji nekoliko vrlo aktivnih klubova, osvanula ploča s Tustinim imenom, za sada nije najjasnije jesu li poštovatelji njegovog lika i djela pokrenuli i službenu inicijativu, s obzirom da se gradske vlasti tijekom vikenda po ovom pitanju nisu oglašavale


(FOTO: Facebook)

Na društvenim mrežama ovoga se vikenda pojavio niz fotografija u kojima je glavni kadar ploča s natpisom – „Prolaz Branka Črnca Tuste“. Ploča je postavljena na Limanu 3, dijelu grada smještenog neposredno uz novosadski kej, a taj se kvart popularno naziva i Kineskom četvrti.

RIP BRANKO ČRNAC TUSTA: Bez Tuste protiv idiota

POBJEDA PRAVIH VRIJEDNOSTI: Milan Mladenović ipak dobio svoju ulicu

Kako pišu E-novine, koje su prve donijele ovu informaciju, riječ je o prolazu dugačkom otprilike 200 metara, nedaleko noćnih klubova Fabrika, Quarter i Route 66, a radi se o žili kucavici novosadske rock scene. U E-novinama napominju kako se nadležne institucije još uvijek nisu oglasile, zaključujući kako su i Tusta i KUD Idijoti bili rado viđeni gosti u Novom Sadu, u što smo se i sami mogli uvjeriti iz brojnih komentara koji su upravo iz Novog Sada stizali kada smo na Lupigi objavili kako nas je Tusta napustio.


Tusta tijekom jednog od brojnih novosadskih koncerata (FOTO: Lupiga)

Ukoliko je postavljanje ploče tek djelo poštovatelja njegovog lika i djela iza kojeg će uslijediti i službeni zahtjev, nadamo se da će gradske vlasti podržati tu ideju i realizirati je čim prije, bez bespotrebnih rasprava koje su se potezale uoči imenovanja Ulice Milana Mladenovića u Zagrebu. Inače, Novi Sad je već ranije jedan prolaz, u središtu grada, nazvao po Srđanu Aleksiću, Trebinjcu koji je za vrijeme rata ubijen u rodnom gradu nakon što je od smrti spasio svoga poznanika i sugrađanina Bošnjaka. U Tustinoj rodnoj Puli, još prije nego li je legendarni vokalist pokopan, pokrenuta je inicijativa da se jedna o gradskih ulica nazove po njemu.


Liman 3 u kojem je postavljena ploča s Tustinim imenom (SCREENSHOT: Google maps)

Tusta je preminuo 14. listopada u dobi od 57 godina, nakon iscrpljujuće borbe s mikrocelularnim karcinomom pluća i grla. S Idijotima je skupio punih 27 godina staža, paralelno radeći i u pulskom brodogradilištu. U vrijeme kad su bivši Jugoslaveni poludjeli, Tusta je s Idijotima pjevao o fašizmu, a bend je otvoreno „podjebavao“ Franju Tuđmana, samoprozvanog hrvatskog poglavnika čime su Idijoti došli na crnu listu televizijskih i radijskih stanica. Tustinom smrću Idijoti su zapravo prestali postojati, a oni koji poznaju njihov opus znaju koliko je to veliki bend bio …

Lupiga.Com