ZAGREBAČKI NAZADNJACI: Neće ulicu Milana Mladenovića, jer je bio 'narkoman', a niti EKV nije bio popularan u Hrvatskoj

Vjeran Grković

25. listopada 2012.

ZAGREBAČKI NAZADNJACI: Neće ulicu Milana Mladenovića, jer je bio 'narkoman', a niti EKV nije bio popularan u Hrvatskoj

Kao što smo nedavno, pišući da će Milan Mladenović u Zagrebu dobiti svoju ulicu, najavili da je pitanje dana kada će se javiti oni koji će pokušati spriječiti da se po frontmena Ekatarine Velike nazove neka ulica, to se sada i događa. Naime, javio se HDZ, ista ona politička stranka kojoj se danas sudi, a čiji su viđeniji članovi na sudovima završavali kao ratni zločinci i kradljivci svih fela, te u nečemu što podsjeća na ksenofobični ispad zaključio da „narkoman“ Mladenović ne zaslužuje svoju ulicu u Zagrebu, kao i da Ekatarina Velika u Hrvatskoj uopće nije bio bog zna kako popularan bend

Na današnjoj sjednici gradske skupštine zagrebački HDZ zatražit će odgodu imenovanja Ulice Milana Mladenovića. Naime, samo nekoliko dana nakon što je javnost doznala da bi pjevač i gitarist Ekatarine Velike te Šarla akrobate, inače rođeni Zagrepčanin, mogao dobiti svoju ulicu u Novom Zagrebu, predsjednica skupštinskog Kluba zastupnika HDZ-a, Margareta Mađerić, jasno je istaknula da je HDZ protiv ovog imenovanja. Vrsna poznavateljica novovalne glazbe, koja je u doba kad je EKV osnovan imala svega četiri godine, istaknula je sljedeće: „ova grupa nije imala preveliku popularnost u Hrvatskoj niti toliki značaj da bi u glavnom gradu dobila svoju ulicu“. Međutim, nije objasnila na osnovu kojih parametara je došla do ovog zaključka.


Margareta Mađerić (FOTO: Matija Habljak/Dalje.Com)

Nadalje, Mađerić, menadžerica marketinga i komunikacija, podsjetila je na ovisničku prošlost svih članova EKV-a, zaključivši da prilikom imenovanja javnih prostora treba paziti na kriterije, a kako se mladima ne bi slala loša poruka, poput ove. Odgodom se želi postići da imenovanje pričeka do 19. studenog kada će se održati tematska sjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova gdje će se, nadaju se u HDZ-u, utvrditi kriteriji koji će onemogućiti da se po Mladenoviću imenuje bilo koja zagrebačka ulica. Mađerić, naime, tvrdi da „sporni“ glazbenik ni po jednom kriteriju ne bi mogao dobiti ulicu u Zagrebu, pa se shodno tome ubrzano ide u imenovanje.

ZAGREB ODAO POČAST VELIKANU: Pogledajte lokaciju na kojoj će se nalaziti ulica Milana Mladenovića

SJEĆANJE NA BEZVREMENSKOG VELIKANA: Umro je samo jednom - 17 godina otkako je otišao Milan Mladenović

20 GODINA KASNIJE: Kako su EKV, Partibrejkersi i Električni orgazam pokušali zaustaviti rat i Miloševiću pokazali srednji prst

Podsjetimo, prijedlog o imenovanju pred odbor je upućen ove godine i od tada se tragalo za lokacijom, dok se nije došlo do samog istoka Novog Zagreba, gdje u neposrednoj blizini jakuševačkog sajma postoji nekoliko bezimenih ulica. Odbor je od svibnja čekao očitovanje Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb-Istok po ovom pitanju, a nakon što se iz tog Vijeća nisu oglasili sukladno proceduri smatra se kao da se slažu s prijedlogom. Imenovanje je trebalo biti potvrđeno na današnjoj sjednici.


Milan Mladenović (SCREENSHOT: YouTube)

Zašto bi Mladenović trebao dobiti svoju ulicu napisao je još prošle godine Marin Knezović predsjednik Odbora - „Popularna kultura 80-tih vodi živahan zagrobni život koji prati veliki medijski i općenito kulturni utjecaj. Zato nazvati neku ulicu, trg ili park po Milanu Mladenoviću znači dati i priznanje jednoj epohi, jednoj mladosti i jednom načinu razmišljanja brutalno zatučenom tijekom 90-tih godina“. Način razmišljanja o kojem govori Knezović zatučen je, između ostalog, i od one politike koju danas predstavlja skupštinarka Mađerić i čije posljedice osjećamo još i sada, a nažalost takve nazadnjačke politike i danas su jako prisutne ne samo u Hrvatskoj, nego i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, gdje političarki i političara poput Mađerić ima na svakom koraku.

Spomenimo, još kako je Margareta supruga Luke Mađerića, predstojnika vladinog Ureda za ljudska prava, i nekadašnjeg potpredsjednika mladeži HDZ-a u Zagrebu. Kao vrlo mlada već je zasjela na nimalo nebitne i vrlo dobro plaćene funkcije, poput članice nadzornog odbora Gradske plinare i Vodoprivrede. Široj javnosti vjerojatno je najviše pamti iz slučaja Mile Kekin. Tada je napala pjevača Hladnog piva, prozivajući ga zbog povlaštene parkirne karte, da bi se potom u medijima doznalo da je sama Mađerić svojevremeno imala iste te povlaštene parkirne karte za čak četiri automobila. Ukoliko, imate primjedbu na njenu inicijativu možete je kontaktirati na e-mail - margareta.madjeric@hdz.hr.

Lupiga.Com