PIŠI KUĆI PROPALO: Znate li što su zatipak, dodirnik, iskočnik, rječarenje i zapozorje?

Vjeran Grković

16. veljače 2012.

PIŠI KUĆI PROPALO: Znate li što su zatipak, dodirnik, iskočnik, rječarenje i zapozorje?

'Uskoro će zbog ovog Facebooka i Twittera nove generacije početi govoriti u skraćenicama', kaže nam ovih dana jedna sugovornica, međutim ako je suditi po natječaju za najbolju hrvatsku riječ, jezik ipak neće odumrijeti. Jušnjača, zatipak, blaćenik, nekapnica, zapozorje, bezoklijevno, iskočnik, samo su neke od umotvorina koje su stigle na natječaj. Neke od navedenih riječi teško da ćete uspjeti shvatiti bez objašnjenja, a jedini problem je to što sve te riječi imaju otprilike nikakvu šansu da budu prihvaćene. Dakle, evo kakve sve prijedloge ljudi šalju

Radi se o prijedlozima za „jubilarno“ 6. kolo natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ za nagradu dr. Ivana Šretara. Inače, Ivan Šretar bio je hrvatski liječnik kojeg su, prema Wikipediji, tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća progonili zbog upotrebe hrvatskog jezika. Navodno je sve počelo kada je u karton jednog pacijenta, oficira JNA, liječnik Šretar upisao „umirovljeni časnik“, umjesto „penzionisani oficir“.

Natječajem se, povjerila se Glasu Slavonije, hrvatska jezikoslovka Sanda Ham, s Filozofskog fakulteta u Osijeku, želi potaknuti jezičnu kulturu i upozoriti na tuđice koje nemilice ulaze u hrvatski jezik. Inače, upravo je Ham, čije ranije javne istupe niste mogli ne primijetiti, radna predsjednica povjerenstva za izbor.


brojomat (uređaj koji izbacuje broj mjesta u redu za čekanje)

odobrenica (licenca)

zatipak (tipfeler)

razvojnik (developer, onaj koji što razvija)

bezoklijevno (promptno)

daroteka (gift shop)

dodirnik (touch screen)

klizinica (slajd)

ponovak (repriza)

jušnjača (šefla)

nejasnica (nejasna riječ)

blaćenik (osoba izvrgnuta javnoj poruzi, koju blate)

iskočnik (pop up window, prozor na mrežnim stranicama koji sam iskoči)

bojomet (paintball)

rasprodajnica (outlet)

rječarenje (rafting)

sunčaljka (ležaljka za sunčanje, ligištul)

spojnik (modem)

nekapnica (napravica koja se utakne u grlić vinske boce, sprječava kapanje vina pri nalijevanju)

cjelozrni (integralni)

zapozorje (backastage)

bocar (osoba koja za život zarađuje skupljajući i prodajući boce)

biciklati (voziti bicikl)

spojište (modem).

Od navedenih prijedloga već su tri riječi proglašene pobjednicama, ali o kojim se riječima radi ostat će tajna sve do dodjele nagrade, u ožujku. Inače, prva nagrada je 5.000 kuna, druga 3.000, a treća 1.500 kuna. Prijavljeno je preko 1.600 riječi, a samo ih je stotinjak ušlo u uži izbor. To što je natječaj završen ne treba vas bacati u očaj, jer već ubrzo započinje 7. kolo pa ako ste čitajući ovo dobili inspiraciju, šansa za vas još uvijek postoji.

Lupiga.Com