Gusari zarobili tanker

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Gusari zarobili tanker

Gusarstvo još uvijek nije iskorijenjeno i u nekim dijelovima svijeta uobičajena je pojava. Samo to više nije gusarstvo kakvo smo navikli gledati u starim filmovima. To je sada mnogo rafiniraniji zanat u kojem sudjeluje cijela vojska dobro uvježbanih i naoružanih gusara. Takva ekipa otela je britanski tanker u Somaliji i sada traži otkupninu od milijun dolara.
Iako nam se tako ne čini, ali ući u gusarske vode i danas je poprilično moguća stvar. Doduše nije riječ u gusarima kakve si obično zamišljamo, jer i njih je tehnologija zahvatila pa su to najčešće izvrsno organizirane bande kriminalaca, sa sofisticiranom opremom, koje na tom poslu zarađuju ogromne novce.  Jedno od područje gdje najčešće možete susresti gusare je obala Somalije u istočnoj Africi. Stoga ni ne čudi činjenica kako su na tom dijelu Indijskog oceana samo u zadnjih mjesec dana oteta tri velika broda.
Ovaj put su somalijski gusari oteli britanski tanker, na kojemu je cjelokupna posada, čak njih šest, iz Ukrajine.  Tanker i Ukrajinci su oteti još prije dva tjedna, a tek su se jučer otmičari oglasili telefonirajući informativnoj agenciji Reuters, tražeći nevjerojatnih milijun dolara otkupnine. 
Britanci za sada cijelu stvar pomalo negiraju, jer nisu sigurni kako oteti brod zaista plovi pod njihovom zastavom. S druge strane britansko ministarstvo obrane priopćilo je kako je u potragu za tankerom poslalo jednu fregatu, koja još uvijek ništa nije uspjela otkriti. Suradnja sa somalijskim vlastima je također ograničena jer niti jedna zapadna zemlja nema svoje diplomatsko predstavništvo u toj zemlji, još od 1991. godine kada je zemlju zahvatio građanski rat.
Otmičari su rekli kako su napad izvršili sa 16 ljudi u tri brza glisera i kako su zarobljene odveli na obalu autonomne regije Puntland na sjeveroistoku Somalije. Kada je upitan za ime broda, otmičar je rekao da je nepismen pa ga nije mogao pročitati. Osim da je britanski, za tanker tvrde kako je usidren u prirodnoj luci Bereda u istoj regiji i da je uhvaćen dok je prevozio naftu iz  Ujedinjenih Arapskih Emirata u Južnu Afriku.
Informacije iz Puntlanda govore kako se oko broda nalazi više od stotinu naoružanih otmičara. Prošlog mjeseca su polučili dobru zaradu kada im je vlasnik jednog otetog ciparskog broda platio 400 000 dolara otkupnine.