Novi harač, rajo!!!

Božidar Alajbegović

12. siječnja 2004.

Novi harač, rajo!!!

Radi podrške u Saboru, novoustoličeni premijer Sanader je mnogima morao štošta obećati - Srbima obnovu porušenih domova, penzićima povećanje crkavica, talijanskoj manjini dvojezičnost (od Umaga do Gospića), itd. - a svako od tih obećanja na naplatu dolazi poreskim obveznicima. Odnosno, svima nama. Pa ćemo tako već od ožujka državi plaćati jedan novi namet. O čemu se radi, saznajte pod

Novo posezanje u džepove poreskih obveznika ovoga je puta obrazloženo brigom za očuvanje okoliša, pa tom novom nametu vlastodršci među sobom tepaju: Ekološki porez, dok mu službeni naziv glasi Posebna naknada za okoliš na vozila na motorni pogon.

Iz tog naziva dade se lagano zaključiti da će ovaj ne-znam-više-koji-po-redu harač plaćati vlasnici motornih vozila, a visina naknade ovisit će o vrsti motora i pogonskog goriva, obujmu motora i starosti vozila. Tako će se za osobne automobile naplaćivati otprilike 80 kn godišnjeg poreza, za autobuse 320 kn, teretna vozila 480 kn, a motocikle oko 50 kn.

Ekološki porez počet će se naplaćivati od 01. ožujka 2004. i plaćat ćemo ga pri registraciji svojih vozila, a procjenjuje se da će se tim nametom godišnje sakupiti oko 19 milijuna eura. Taj bi se novac, navodno, trebao slijevati u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji djeluje u sastavu Ministarstva zaštite okoliša.

Dakle, osim što nam odnedavno na tehničkim pregledima mjere (i to naplaćuju) razinu ispušnih plinova, i osim što i osiguravajuća društva najavljuju skorašnje znatno poskupljenje polica za osiguranje motornih vozila, Sanaderova nam je Vlada priuštila još jedan novi izdatak vezan za naše limene ljubimce. 

A što drugo na kraju balade reći, nego - od srca im hvala na tome!!!