Nestašica vanilije

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Nestašica vanilije

Koliko puta ste naručili kuglicu od vanilije kod obližnjeg slastičara? Koliko puta ste, kad ste bili mali zamjenili vanilijin šećer s praškom za pecivo, kada vas je mama slala u dućan. Voljeli vi vaniliju ili ne, proizvodnja, prodaja i opstanak ove biljke ovih dana opasno je ugrožen. Tropske oluje koje su pogodile proizvođače 2000. i 2001. godine u početku su napravile svoje, no onda su se tu umješale i...
Velike kompanije poput "Coca cole" koriste vaniliju kao jedan od temeljnih začina. Uz sve to kompanija je za 15.04. najavila i puštanje u prodaju novog pića sa okusom čiste vanilije. No, cijena kilograma vanilije drastično je skočila nakon već navedenih tropskih nereda, pa 1 kg ove mirodije sada 200 američkih dolara, pet puta više nego što je koštala prije oluja. Kako bi se oduprli divljanju cijena vanilije, proizvođači su se bacili u prodaju tzv. "umjetne" vanilije koja sada zauzima 95% tržišta.
Naravno, odmah su se pojavili i problemi s umjetnom vanilijom koja kad se stavlja u proizvod mora u sebi imat naziv "umjetni konzervans". Naravno da više volimo prirodne stvari, pa je tržište vrlo brzo ustalo protiv umjetne vanilije.
Jedini koji su zapravo profitirali u cijeloj ovoj priči su oni s azijskog tržišta vanilije, koji su iskoristili kaos koji je nastao u jednom trenutku. Oni prodaju jeftinu sintetičku vaniliju za 15 dolara po kilogramu, omogućujući tako siromašnijem kupcu da kupuje. Sintetika pak opet izaziva kontraverze svojim stalnim plesanjem na ivici, da li je to zdrava ili nezdrava ishrana, no to ne zaustavlja kompanije da ju kupuju kao dodatak hrani koju proizvode.
Ako dakle volite sladoled od vanilije ili kolače s istom, kada vi pošaljete svoga sina ili kćer u dućan, obavezno mu napomenite da kupi pravu, a ne sintetičku vaniliju. Kako naravno znate da ja nisam tako upućen u svijet kupovine i prodaje vanilije, upućujem vas u članak iz vrlo zanimljivog i šarenog magazina o lovi.