Nema više "Dosjea X"

cop@

14. ožujka 2002.

Nema više "Dosjea X"

U Los Angelesu u nedjelju je prikazana posljednja epizoda jedne od najpopularnijih serija protekloga desetljeća. "X files" se više neće snimati, a u posljednjoj epizodi ponuđeni su nam odgovori na neka pitanja koja prate seriju tijekom njenog devetgodišnjeg prikazivanja
Dogodovštine dvoje agenata FBI-a i njihova istraživanja tajnih vladinih urota u kojima se zataškuje i sakriva postojanje izvanzemaljaca, ali i nekih drugih natprirodnih pojava, dosegle su svoj vrhunac nakon prve dvije godine emitiranja, a sve ovo kasnije bilo je samo isfuravanje i oblikovanje već viđenog. Serija je počela gubiti na gledanosti već prije dvije godine kada je iz nje otišao David Duchovny, koji je po mnogima bio jedina svijetla točka serijala. No, ipak u posljednjoj dvosatnoj epizodi David je ponovo nastupio i dao završnu misao serije odgovorima na pitanja oko nestanka njegove sestre, za koju se od početka sumnjalo da su je oteli "alieni".
Inače, scenarij za posljednju epizodu bio je dugo čuvan u tajnosti i on se uglavnom vrti oko Muldera koji se nalazi u zatvoru zbog ubojstva i izlazi pred vojni sud nakon što je ušao u jednu vojnu zgradu u potrazi za tajnim vladinim dokumentima (koliko smo to puta već gledali?). On se ponovo susreće i s agenticom Scully koja ga dočekuje strastvenim poljupcem. Ako je jaka kemija, koja je između njih vladala od početka serijala, ostajala samo na platonskoj razini pitam se zašto se onda morala baš u zadnjoj epizodi roditi strast i požuda. Izgleda da američki producenti i scenaristi ne znaju završiti materijal bez happy end-a u kojem se rađa ljubav između glavnih junaka, pa makar to bila i djela SF tematike. Svoju glad za mogućnošću ponovne prodaje serije tj. snimanja novih nastavaka utažili su na sebi svojstven način. Ipak u završnoj epizodi nisu dali odgovore na sva pitanja, a i na ona na koja jesu ostavili su dvosmislen dojam riješenosti problema za ono "ne daj bože" možda će nam za koju godinu opet trebati nešto što bismo dobro prodali kao veliki come back. Dokaz za to je i najava nastavka istoimenog dugometražnog filma iz 1998. Nastavak bi se trebao pojaviti 2004. i on bi mogao biti uvod u cijelu priču.