Nema bitke nema rata - bez energenata!

Ivan Kegelj

19. ožujka 2003.

Nema bitke nema rata - bez energenata!

Odbrojavamo posljednje sate pred početak rata u Iraku. Podsjećamo vas na neke procjene. U novoj "Pustinjskoj oluji", predviđa se, poginut će oko 500 tisuća ljudi. Na udaru će se prvi naći grad Basra, u čijoj blizini se nalazi najveći dio naftnih nalazišta, koja su i dobar dio razloga zašto je Bush pokrenuo svoju ratnu mašineriju. Kako i gdje to teče pogledajte ovdje.

Sadam Husein i njegovi sinovi moraju napustiti Irak u roku od 48 sati ili će se u protivnom suočiti s invazijom američkih snaga. Ultimatum istječe u četvrtak u dva sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.
- Ako Huseini ne napuste Irak uslijedit će vojni sukob koji će početi kad mi to odlučimo, poručio je George Amerikancima u obraćanju naciji.
Iračkim vojnicima uputio je poziv da se ne bore za Sadama, poručivši im uz put i da ne uništavaju naftna polja i ne koriste kemijsko i biološko oružje. Pogodite što mu je važnije - naftna polja ili sigurnost od navedenog arsenala.  Jučer se na televiziji pojavio i drugi pacijent. Irački predsjednik Sadam Husein odbacio je američki ultimatum izjavivši da je Irak u stanju odbiti svaku invaziju.
Ova bitka bit će posljednji irački rat protiv bilo koje sile i posljednji agresivni rat koji pokreće Amerika protiv svijeta za neko vrijeme, kuražio je sebe i narod Husein.
A prva žrtva skorog rata već je pala. Onog trena kad se Bush našminkan pojavio na američkim televizorima i objavio ultimatum, izdahnula je jedna institucija za koju sam naivno mislio da vrijedi puno, puno više. UN je pogođen kuršumom u čelo. Za mišljenje Vijeća sigurnosti UN-a Amerikanci mare kao i za gore rečenih 500 tisuća mogućih žrtava. Drugim riječima - za to ne daju ni pišljiva boba.
- Oni koji su odlučili da su svi miroljubivi načini dostupni putem međunarodnih zakona iscrpljeni, preuzimaju golemu odgovornost pred Bogom, svojom savješću i poviješću, stoji u prvoj službenoj reakciji Vatikana na Bushov ultimatum. Bogu i Vatikanu Bush još uvijek nije odgovorio, ali nadam se da će odgovarati. Barem ovom prvom. Ako bude sreće.
Na kraju, svjetski stručnjaci za energetiku predviđaju da će nafta i zemni plin biti glavni energenti barem još pedeset godina. 
Najveće svjetske zalihe nafte nalaze se u Saudijskoj Arabiji, a kao druga zemlja najbogatija crnim zlatom navodi se tko - Irak.
Kakva slučajnost.