Na kavu s ubojicom

Ivor Car

12. svibnja 2007.

Na kavu s ubojicom

Ako kojim slučajem, cijenjeni čitatelji, na popodnevnoj kavici ili pri večernjem izlasku susretnete i prepoznate Tihomira Oreškovića, čovjeka osuđenog na 15 godina zatvora zbog ubojstava 50 civila srpske nacionalnosti u Gospiću, nemojte se uzbuđivati – Orešković je na slobodi sukladno slovu zakona. Prekid kazne odobrio mu je varaždinski sudac izvršitelj Vladimir Flegar, koji ne vidi ništa sporno "ako Orešković na putu do bolnice svrati u kavanu".

Doduše, prekid kazne Oreškoviću je odobren zbog bolničkog liječenja na klinici "Vuk Vrhovec", a on se na liječenju nije pojavio, ali nemojte se uzbuđivati, sudac izvršitelj kaže da je i dalje sve po zakonu, sve dok mu policija ili Centar za socijalnu skrb ne dojavi da osuđenik zloupotrebljava njegovu odluku.

Naravno, zgodno je znati da se po slovu zakona osuđenik za vrijeme prekida izdržavanja kazne zatvora policiji nije dužan javljati ukoliko mu je prekid odobren zbog liječenja, te da Centri za socijalnu skrb prioritetnijim doživljavaju socijalne slučajeve, nego praćenje kretanja osuđenih ratnih zločinaca, ali nemojte se uzbuđivati, jer živimo u Hrvatskoj – zemlji u kojoj su "naši ratni zločinci" zatvoreni isključivo zbog pritisaka međunarodne zajednice, a svaki njihov vikend na slobodi slavi se na udarnim stranicama dnevnog tiska kao državni blagdan.

Ne znamo kako stvari stoje u starijim demokracijama, onima koji njeguju tradiciju dosljednog zatvaranja ubojica, ali u lijepoj našoj, koja hrabro gazi kroz adolescenciju, čovjek osuđen zbog ubojstva 50 civila posve zakonito može ispijati gemište, šetati psa i održavati sastanke na mjestu zločina. Sukladno slovu zakona, dakle, na ulici možete sresti masovnog ubojicu, a to, morate priznati, nije mala stvar. Nađe li se kakav poduzetan duh, ova suluda činjenica mogla bi se uvrstiti i u turističku ponudu, recimo pod krilaticom – popijte kavu sa zaslužnim ubojicom.

Ladislav Tomičić (Novi list)