MATERIJAL SA POBUNJENIČKIH STRANICA: Pogledajte što su snimili, rekli i najavili atenski prosvjednici

Ivan Kegelj

13. veljače 2012.

MATERIJAL SA POBUNJENIČKIH STRANICA: Pogledajte što su snimili, rekli i najavili atenski prosvjednici

Sa stranica grčkih indie medija, na kojima pišu, savjetuju se i jedni drugima poruke šalju atenski prosvjednici, prenosimo vam zanimljive materijale. Što su snimili na prosvjedima? Što jedni drugima savjetuju? Zbog čega se i protiv koga bore? Kakve plakate lijepe kad pozivaju na prosvjede? Kako izgledaju obračuni s policijom? Odgovore na sva ova pitanja naći ćete ovdje, u malo teksta, nekoliko fotografija i par video snimaka. Nudimo vam autentičan materijal, kakav drugdje nećete naći.

 

Grčki prosvjednici iznad svega mrze banke i bankare, političare i policijsku represiju. Mjere štednje koje im nameže Europska unija, odnosno budžetske rezove i posljedični pad standarda nemaju namjeru trpjeti, nego pozivaju na prosvjede bez obzira što je parlament odluku - za prosvjednike nepovoljnu - već donio. U narednim danima stoga se na atenskim ulicama mogu očekivati daljnji neredi.


Grčki prosvjednici iznad svega mrze banke i bankare.

Prosvjednici nisu aktivni samo na ulici, nego i na internetu. Na jednoj od stranica koja se kači na mrežu nezavisnih atenskih medija ostavili su popis srušenih stranica, među kojima se nalazi i stranica grčke policije, premijera države, osobna stranica grčkog ministra financija, stranice ministarstava... Popis izgleda ovako:   

Update 12/02/12

http://www.t-mobile.com/ (Hacked and data leaked)
http://www.gak.gr/ (DOWN 5:55pm GMT)
http://emilitary.org/ (hacked db leaked via pastebay.org)
http://www.primeminister.gov.gr/ (Officialsite of Greece Prime minister Down 10:!2PM GMT)
http://www.astynomia.gr (Greece Police Official siteDOWN 10:17PM GMT)
http://www.hellenicpolice.gr/ (DOWN 10:25PM GMT)
http://www.evenizelos.gr/ (Greek Minister of Finance personal site DOWN 11:11PM GMT)
http://www.minfin.gr (Ministry of Finance official site Down 11:1PM  GMT)
http://www.ydt.gr/ (Hellenic Republic Ministry of Citizen Protection DOWN 11:19PM GMT)
http://www.mod.gr/ (Ministry of Defence DOWN 11:28PM GMT)
http://nd.gr/ (New Democracy Political party website DOWN 11:52PM GMT)

Na mnogim stranicama mreže atenskih indie medija mogu se naći savjeti prosvjednicima kako da se ponašaju u slučaju uhićenja, odnosno u slučaju da postanu "žrtve policijske represije". Također, na istom mjestu objavljuju snimke okršaja s policijom, poput recimo ovog:

Mjere štednje koje im nameće Europska unija smatraju ponižavajućim, a svoju vladu optužuju da ih je "prodala" kako bi "spasila banke od bankrota". Banke su redovita meta napada, jedna je izgorjela u sinoćnjim neredima. Radi se o Ciparskoj banci (Bank of Cyprus), koja je završila ovako: 


Ciparska banka u plamenu

Prosvjednici očito nemaju namjeru obustaviti svoje aktivnosti. Naprotiv, putem nezavisnih medija oni pozivaju na nova okupljanja, koja nazivaju revolucijom. Na prosvjede pozivaju plakatima koji sugeriraju da se Grke gura u siromaštvo, poput ovog:

 Okršaji s policijom, redoviti na gotovo svim prosvjednim aktivnostima, nisu nimalo bezazleni. O tome najbolje govori ovaj video koji pokazuje kako prosvjednici policajce napadaju molotovljevim koktelima i željeznim šipkama. Na ulicama Atene vodi se pravi rat! 

Situacija nije nimalo bezazlena, a što će od svega na kraju ispasti - to nitko ne zna. Pratimo situaciju i nastojimo naći nekog tko bi napisao dobru analizu grčke situacijw. Objavit ćemo je u roku od nekoliko dana. 

Lupiga.Com via http://athens.indymedia.org