Marš na Coca-Colu

Ivor Car

28. siječnja 2005.

Marš na Coca-Colu

Coca-Cola, "Piće za mladiće", još jednom je digla veliku prašinu. Ovaj put riječ je o maršu stanovnika indijskog grada Mehdiganja kojima tvornica ovoga, u svijetu najrasprostranjenijeg bezalkoholnog pića, zagađuje i oduzima vodu. Mirnom desetodnevnom prosvjedu dugačkom 250 km, pečat nasilja dala je tamošnja policija, koja tuče iznimno dugačkim pendrecima

Naši prijatelji iz Osječkih zelenih, imaju priču i iz Indije, pa kaže:

Preko tisuću članova zajednice na koje je Coca-Cola negativno utjecala marširali su na Coca-Colinu tvornicu u Mehdiganju, blizu svetog grada Varanasi u Indiji prošlog mjeseca, zahtjevajući da se tvornica zatvori.

Policija je tada miran prosvjed pretvorila u divljački napad tako da je 350 ljudi uhapšeno, a oko stotinu ozlijeđeno.

Marš u Mehdiganju je bio kraj desetodnevnih prosvjeda u kojem je prijeđeno 250 km s Ballia, mjesta gdje se nalazi još jedno Coca-Colino postrojenje za punjenje, tako privlačeći pažnju na Coca-Colin negativan utjecaj na zajednice diljem Indije.

Zajednice koje žive oko Coca-Colinih tvornica za punjenje diljem Indije suočavaju se sa ozbiljnim nestašicama vode, a podzemne vode i tlo su također zagađeni, kao izravna posljedica Coca-Colinog punjenja u tom području. Coca-Cola je također ilegalno zauzela zemlju u tom području, prema informacijama Indijskog informativnog centra.

Nadalje, ispitivanja su potvrdila da Coca-Colini proizvodi u Indiji sadržavaju visoku razinu pesticida, uključujući DDT, nekad čak 30 puta veću od one dopuštene po EU i SAD standardima. Coca-Cola je također svojom tvornicom pridonijela toksičnom otpadu poljoprivrednicima u Indiji, uključujući Mehdiganj, pod maskom "gnojiva".

Marš, kojeg su polovicu činile žene i mladi, bio je vesel, raznolik i miran. Prosvjednike je ispred postrojenja za punjenje dočekala naoružana policija (s pištoljima, pendrecima i drugom opremom). Jedan za drugim govornici su objavili Coca-Colinu ilegalnu praksu u tom području i drugim državama, te su govorili o štetama koje su zadane zajednicama kao posljedica nestašice vode, onečišćenja i gubitka zemlje. Najviše su pogođeni poljoprivrednici diljem Indije.


Indijci zahtijevaju svoju vodu

Kako se bližio kraj susreta prosvjednici su odlučili marširati do tvorničkih vrata, što je oko 100 metara udaljeno od mjesta sakupljanja. Naoružana policija je reagirala nasilno i brzo bez ikakvih upozorenja. Naoružana policija je napala prosvjednike dugačkim pendrecima, od kojih su mnoge žene posebno bile meta muških policajaca koji su ih tukli neprekidno.

Policija je također lovila članove zajednice u susjednim poljima i tukla ih, od kojih su mnogi bježali od mjesta nasilne policijske akcije. Budističkog fratra je također napala policija, koja nije pokazala nimalo obzira prema ikome prisutnom na tom području. Policijske napade je naredio gospodin Tahir Iqbal, ADM u Varanasi.

Preko 350 prosvjednika je uhićeno, sa skoro 100 ozljeda, te su držani preko noći bez evidencije, koji je počeo tek sljedeći dan, a svi su ostali u zatvoru.

"Coca-Cola krade našu vodu, našu zemlju i provlači se s tim kao da je legalno. A našu borbu za sredstva za život i egzistenciju su proglasili nezakonitim," izjavio je Nandlal Master, jedan od organizatora iz Lok Samitija i Nacionalnog saveza za ljudske pokrete. "Ovo ne prihvaćamo, a naša borba će prevladati," nastavio je Master.

Snažna obustava prosvjeda i susreta u Mehdiganju nije ništa novo – prosvjednike je naoružana policija nasilno napala i u studenom 2003 godine. Druge borbe protiv Coca-Cole u Indiji se također suočavaju sa rastućom brojem nasilnih zabrana.

Indijski prosvjednici pozivaju ljude širom svijeta na solidarnost. Preko web sjedišta Indijskog informativnog centra možete poslati besplatan faks Coca Coli da zaustavi nasilje i nepravdu: http://www.indiaresource.org/action/faxcoke.php.