Ćirohito - novi Predsjednik Hrvatske?!?

Božidar Alajbegović

6. listopada 2004.

Ćirohito - novi Predsjednik Hrvatske?!?

Izgleda da nas očekuje vrlo zabavna predizborna kampanja za predsjednika republike nam hrvatske! Naime, kandidaturu za tu ponositu titulu najavio je budući svećenik, Miroslav Ćiro Blažević. Osim o tome, tekst koji slijedi informirat će vas i o razlozima odustajanja Borisa Mikšića od kandidature za mjesto prvog čovjeka "Pepe naše"

Bivši izbornik Vatrenih, danas trener varaždinskog prvoligaša najavio je putem Jutarnjeg lista svoju kandidaturu za mjesto prvog čovjeka Republike Hrvatske. Kaže da su ga na to nagovorili "neki ljudi iz politike", a glavni mu je cilj "ispraviti pogreške Stjepana Mesića".

Ćiro je uvjeren da će prvu prepreku na putu do Predsjedničkih dvora, odnosno prikupljanje 10 000 potpisa, bez problema prebroditi: "Dovoljno je da spiker u subotu na maksimirskom stadionu na utakmici s Bugarskom objavi da Ćiro treba 10 000 potpisa, i imat ću ih do jutra". Po toj logici Lupiga mu je već pripomogla, jer što je Maksimir pored nas.

Blažević najavljuje da će prva odluka koju će donijeti nakon što se okiti predsjedničkom lentom, biti ukidanje tjelohranitelja, jer se ni u kojem slučaju ne namjerava šetati Zagrebom okružen nabildiranom pratnjom. Inače, u izbornu utrku Ćiro ulazi kao nezavisni kandidat, ali kaže da u drugom krugu očekuje potporu HDZ-a jer je to stranka kojoj je privržen od njezina osnutka. Sanader se o tome još nije očitovao, ali radi li se o novoj Ćirinoj smicalici kako bi medijsku pozornost privukao na sebe, ili on ovaj put stvarno misli ozbiljno, saznat ćemo vrlo brzo jer izbori za Predsjednika RH svakim danom sve su bliže.

No, ono što već sada znamo je to da Boris Mikšić ipak neće biti Ćirin protukandidat. Koji su razlozi nagnali Mikšića da odustane od kandidature saznat ćete iz priopćenja voditelja njegovog izbornog stožera Žarka Delača: "S približavanjem dana predsjedničkih izbora, postaje sve očitije da je počela medijsko-informativna blokada predsjedničkoga kandidata Borisa Mikšića", i da zato Mikšić "nema drugoga izlaza nego se povući iz predstojeće predsjedničke utrke".

U priopćenju se navodi kako je očigledan primjer nejednakoga medijskog tretmana predsjedničkih kandidata bio nedavni skup u Kristalnoj dvorani hotela Opera, na kojemu je bilo više od 500 Mikšićevih simpatizera. Pa nastavlja: "Iako je Mikšićev Ured najavio taj događaj, on je bio medijski vrlo loše popraćen usprkos tomu što je Mikšić u taj skup prijatelja i simpatizera uložio značajna vlastita sredstva kao i u cjelokupnu dosadašnju pripremu za predstojeće predsjedničke izbore", navodi se u priopćenju.

Istodobno, ističe se, "drugi predsjednički kandidati financirani iz državnoga proračuna stalno su prisutni u medijima, čak i prilikom bizarnoga bacanja skulpture Sv. Nikole u Jadransko more". Zaključuje se, u priopćenju, da Hrvatska "još nije spremna na promjene i kandidaturu nezavisnoga kandidata za predsjednika države, kojemu je jedini interes boljitak svih hrvatskih građana i Hrvata u inozemstvu", te da, "razmatrajući sve okolnosti, Boris Mikšić nema drugoga izlaza nego se povući iz predstojeće predsjedničke utrke".