Liga prvaka, sve tekme

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Liga prvaka, sve tekme

Idućeg tjedna dobiti ćemo četiri najizdržljivija nogometna kolektiva koji će se boriti za finale. U protekla dva dana jedino je Manchester došao nadomak polufinala pobjedom u gostima. Više truda i sreće trebati će španjolskim klubovima jer su sva tri izgubila prve utakmice. Što se događalo
Bayern Munchen 2 - 1 Real Madrid /Stefan Effenberg 81, Claudio Pizarro 87/ Geremi 12
Utakmica u Muenchenu između Bayerna i Reala, zasigurno je privukla najviše pažnje od svih utakmica četvrtfinala Lige prvaka. Tako je Olympiastadium bio premalen kako bi primio sve zainteresirane. Prvih deset minuta obje strane su započele poprilično oprezno, nakon čega se igra malo otvorila, ali ipak bez nekih izglednijh prilika na obje strane. No ipak je iz jedne neizgledne situacije pao gol. Neki jedinog krivca za ovaj pogodak vide u Oliveru Kahnu. Neki će reći da je jednostavno Geremieva lopta s 18-ak metara, nezgodno odskočila na metar od Kahna i prošla iznad njega, iako je on bio na toj lopti. Sve u svemu blijedo prvo poluvrijeme. Od igračkih veličina vrijednih spomena u prvih 45 minuta izdvajamo: Roberta Kovača koji je besprijekorno odrađivao svoj posao u obrani, Zidanea koji je rutinski upravljao sredinom terena i Sagnola koji je nekoliko puta bio izokrenut od Solarija. U drugom poluvremenu Real je napravio pogrešku za koju će se kasnije utvrditi da je kobna. Naime povukli su se i odlučili braniti jedan gol prednosti. Ovaj potez nije bio dobar, jer Bayern se razigrao. Sve uporniji je bio Elber, koji se izvrsno gradio i zadavao španjolskoj obrani mnoštvo problema, no zadnju prepreku, Caesara nije mogao proći, a kada ga je i prošao ispriječila se prečka. Četiri Elberove izgledne lopte vratar Reala je izvrsno skinuo. Ali kako će se pokazati Brazilac je bio ključ za pobjedu. Igra Bayerna se još više poboljšala ulaskom Salihamidžića umjesto Sagnola i Pizzara umjeso Sergia. Par minuta nakon što je ušao u igru Bosanac popularno zvan Braco, iznudio je jedanaesterac. Umjesto da ga on i izvede, loptu je u ruke uzeo Effenberg, koji je uzgred rečeno zadnja dva penala koja je pucao, promašio. Promašio je i ovaj i činilo se da je to kraj nadanja za Bayern. No, Nijemci za koje se uvijek koristi pridjev upornost, stvarno su bili uporni. Pleli su mrežu oko španjolskog šesnaesterca, a Španjolci od tamo nikako nisu mogli izaći. U jeku ovih napada Elber je izvrsno sačuvao loptu na rubu šesnaesterca i uspio je kroz nekoliko igrača proslijediti do svoga kapetana, a ovaj se iskupio za promašeni jedanaesterac. Nakon ovoga pogotka Real je kao nešto počeo igrati, ali bilo je kasno, pogotovo kada je Elber opet na rubu šesnaest metara ostavio izvrsnu loptu za Pizzara, kojem nije bilo teško poslati loptu iznad Caesara. Srećom po Real utakmice traju samo devedeset minuta, inače bi tu bilo još pogodaka. Posebno nabrijan je bio naš Niko Kovač, koji je nakon dugih mjeseci izbivanja usljed ozlijede, odlično odigrao zadnjih deset minuta i nepravedno dobio jedan žuti karton. Na kraju se ispostavilo da je ovo bila poprilično dobra tekma, a sigurni smo da će biti dobra i uzvratna.

Deportivo 0 - 2 Manchester U./ David Beckham 15, Ruud van Nistelrooy 41
Za razliku od muenchenske, utakmica u La Coruni između Deportiva i Manchester Uniteda nije izazvala neku veću posjećenost gledatelja (31 000). Uzrok tome zasigurno je bilo i loše vrijeme, koje je teren dovelo do stanja na rubu regularnosti. Lopta se u lokvama vode zaustavljala već nekoliko metara nakon što je poslana po zemlji. Upravo zbog ovakvoga terena očekivalo se da će Deportivo slabije igrati, jer njihova brza dodavanja po podu u ovakvim uvjetima teško prolaze. S druge strane se očekivalo kako je ovo odlično, za poznate Beckhamove lopte s očima. Upravo jedna takva lopta slomila je nade Deportiva već u petnaestoj minuti utakmice. Molina je neoprezno stajao nekoliko metara ispred svog gola, Beckham je to primjetio i poslao neobranjivu, visoku loptu iza njegovih leđa. Nakon toga Manchester je nastavio s pritiskom i u 41. minuti nakon gola van Nistelrooya vodio sa 2:0. Nakon odmora Deportivo se razbudio pokušavajući smanjiti prednost, ali crveni im nisu dozvolili da se razigraju, sačuvali su dva gola prednosti do kraja. Oni su sada u velikoj prednosti pred uzvrat kod kuće i izgledaju kao prvi polufinalisti.

Liverpool-Bayer Leverkusen 1:0 /Hyypia 44
Pred punim Anfieldom igrali su Liverpool i Bayer. Apotekari su od početka morali tvrdo postaviti obranu ispred svog golmana Butta. Liverpool je napadao, ali je sve do 44. minute nedostajao jedan lucidan potez. Tada je nakon kornera pao gol. Strijelac je bio Finac Sami Hyypia, koji se našao na gol liniji i skrenuo putanju prizemne lopte. Osim pogotka sa Henchozom i Carragherom je čvrsto držao zadnji red Engleza. Nakon odmora nastavila se živa igra. Bayer se morao malo otvoriti i njihova ofenzivnija igra stvorila je nekoliko šansi. Liverpool je nastavio svoju čvrstu igru, a obrana nije popuštala. Ostalo je 1:0 i gostovanje u Leverkusenu. Prisjetimo se da je Bayer ove sezone imao lijepih predstava i da zaostatak od jednog gola ne daje Liverpoolu mirne snove. Iz utakmice još izdvajamo dobru igru, Dudeka, Heskeya, Ballacka, Ze Roberta i ulazak Živkovića u 65. min. Podijeljeno je četiri žuta kartona (2:2). "You'll never walk alone" pjevalo je 44 000 gledatelja.
Walk on, walk on, with hope in your heart,
and you'll never walk alone.....(LIJENI VUK)

Panathinaikos 1 - 0 Barcelona /Basinas '79-11m
U posljednjoj četvrtfinalnoj utakmici Phanatanaikos je iznenadio španjolskog giganta Barcelonu. U Atenu na stadion Apostolos Nikolaidis, došla je favorizirana i jaka Barcelona, koja ipak u domaćem prvenstvu ne stoji baš najbolje. Nalazi se na šestom mjestu i zaostaje 8 bodova za vodećim Realom. Ovo je bio prvi međusobni susret ova dva kluba i mnogi su očekivali kako će Barcelona zgaziti Grke pred 20 000 fanatičnih gledatelja. No na terenu se ipak pokazalo kako Grci nemaju prevelikog respekta prema Barci. U dresu domaćih nastupila su i dva Hrvata, Vlaović i Šarić. Barca je započela bez Rivalda i Saviole, sa dvojicom talentiranih, ali neiskusnih-Rochembakom i Mottom. U prvom poluvremenu gledali smo brzu i atraktivnu igru. Phanathinaikos je zaprijetio preko Vlaovića, a Barca preko Kluiverta. U drugom dijelu Carlos Rexach, trener Barce, namirisao je krv i ubacio Rivalda. Najveći događaj tekme zasigurno je dosuđeni penal za Panathanaikos. U 77. minuti Kolkka se probio i ušao u španjolski šesnaesterac, gdje ga je čekao Abelardo. Kontakt ova dva igrača glavni sudac je ocijenio kao prekršaj u obrani, a time i jedanaesterac, koji je Basinas pretvorio u pogodak, odnosno pobjedu Paoa. Nakon završetka susreta klupsko vodstvo Španjolaca je norveškog suca zasulo drvljem i kamenjem. Trener Rexach je izjavio kako prekršaj nije postojao i da je Barcelona strašno oštećena. Teško je vjerovati kako bi netko namjerno oštetio veliku Barcu. (CENTARFOR)