Istina o Lajci

iksx@lupiga.com

29. listopada 2002.

Istina o Lajci

Gotovo pola stoljeća nakon što su se dogodili sjajni događaji koji su tada uzbuđivali ljude i golicali im maštu, danas se doznaju manje glamurozne pojedinosti što leže u pozadini priča o beskompromisnoj utrci za prestižom. Slijedeći trend otkrivanja nekoć pomno čuvanih tajni, doznala se i istina o posljednjim satima prvog psa-astronauta, legendarne Lajke.
Krajem pedesetih zahuktala se svemirska utrka za prestiž između dvaju najmoćnijih država što niti imenicu za ime nemaju, već se odazivaju na kratice, SAD-a i SSSR-a. U listopadu 1957. Sovjeti su lansirali prvi satelit koji je obletio zemlju, 18 kilograma tešku metalnu kuglu znanu pod imenom Sputnik 1, a mjesec dana kasnije nebu pod oblake su poslali i 113 kilograma težak Sputnik 2 i na njemu prvog letača, psa Lajku.
Lajka je bila jedini putnik na Sputniku 2 u studenom 1957. godine. Svijet je obletjela točno 2.570 puta prije nego li je Sputnik 2 izgorio u zemljinoj atmosferi. Do nedavno je još na snazi bilo ondašnje priopćenje sovjetskih znanstvenika kako je Lajka umrla bezbolno nakon otprilike tjedan, a najmanje četiri, dana leta. Danas su javnosti poznati novi dokazi koji govore kako je Lajka umrla u bolovima i strahu svega par sati po lansiranju iz Zvjezdanog grada.
Prije lansiranja, Lajka je bila običan pas lutalica s moskovskih ulica. S još dva psa, Albinom, koja je bila prva rezerva, i Muškom, na kojoj su testirani uređaji za održavanje  razine kisika, postala je članom sovjetskog psećeg aero-tima. Pri lansiranju je Lajka bila lancima vezana za sjedalo kako se ne bi kretala, a za hranu joj je bila pripremljena posebna kaša. Osim uređaja za kisik u kapsuli se nalazio i fen koji je Lajku trebao hladiti kada poraste temperatura. Pripreme za boravak u malenoj kaspuli su uključivale držanje pasa u sve manjim kavezima u vremenskim razdobljima od 15 do 20 dana.
Nakon  lansiranja, uređaji su pokazali kako je Lajkin puls skočio tri puta iznad normalne razine. Dolaskom u bestežinsko stanje, počeo je padati, ali zbog stresa mnogo prije nego li se predviđalo. Danas je poznato kako je po lansiranju u kapsuli porasla temperatura i vlažnost u kapsuli, što je uz strah i stres između pet i sedam sati od lansiranja uzrokovalo bolnu Lajkinu smrt.
Nove informacije su bacile nešto drugačije svjetlo na povijest sovjetske aeronautike, ali nisu potamnili Lajkinu slavu! Slava joj.