Gondolijer na Vltavi

Božidar Alajbegović

17. lipnja 2004.

Gondolijer na Vltavi

Rezultati istraživanja koje je proveo časopis "Op.a." govore kako je zaprešićka "Fraktura" najuspješniji domaći nakladnik u prošloj godini. Nas taj podatak nimalo ne iznenađuje, a novo Frakturino izdanje potvrđuje kako agilna Serdarevićeva tročlana ekipica ne kani lješkariti na lovorikama, nego nastavlja s vrlo zanimljivim i kvalitetnim izdanjima

Novo Frakturino izdanje koje će ovih dana uploviti na police domaćih knjižara je knjiga feljtona Zdravka Zime pod zanimljivim naslovom Gondolijer na Vltavi.

O svom novom izdanju iz Frakture kažu "kako nova knjiga feljtona Zdravka Zime Gondolijer na Vltavi već svojim naslovom određuje i teme i dileme kojima se autor bavi. Zdravko Zima u svojim feljtonima iznimnom erudicijom i lakim perom spaja naizgled nemoguće - književnost i nogomet, politiku i glazbu, televiziju i povijest. Zbirka feljtona Gondolijer na Vltavi štivo je koje, bez sumnje, pokazuje kako je i danas moguće pisati ozbiljno, bez senzacionalizma o svim temama, a Zdravko Zima se i ovom svojom knjigom pokazuje kao gotovo jedini autor koji u novinskom feljtonu, tom najživljem žanru, uspijeva produbiti i proširiti najbolje stranice hrvatskog feljtonizma od Antuna Gustava Matoša do Veselka Tenžere. Zdravko Zima istovremeno je i pronicljiv analitičar naše svakidašnjice i kozer koji u svojim feljtonima ostvaruje i probuđuje izgubljeni duh Srednje Europe i Mediterana, koji tako volimo prizivati".

Zdravka Zimu sasvim je izlišno  predstavljati ali, za one koji ne znaju, ipak kažimo kako je rođen 1948. u Malinskoj na otoku Krku, a znatan dio svog radnog vijeka proveo je u Vjesniku (1979-1992). Književne kritike, feljtone, oglede, komentare i druge radove objavljivao je u najvažnijim hrvatskim listovima i časopisima (Vjesnik, Start, 15 dana, Vijenac, Feral Tribune, Republika, Kolo, Forum, Quorum, Mogućnosti). Godine 1993. i 1994. bio je urednik kulturne rubrike u tjedniku Danas, a 1995. godine radio je kao savjetnik za nakladničku djelatnost u Ministarstvu kulture. Uređivao je također časopise The Bridge, Lettre Internationale i Cicero. Sada je kolumnist i književni kritičar riječkog Novog lista.

Kritičkim i esejističkim radovima zastupljen je u više zbornika i antologija na hrvatskom i stranim jezicima. Član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog centra PEN-kluba. Objavio je slijedeće knjige:
-
Noćna strana uma, kritike i eseji (1990);
-
Zvjezdana prašina, književni portreti (1992);
-
Zagreb je kriv za sve, ogledi iz provincije (1993);
-
Purgeri u purgatoriju, feljtoni (1995);
-
Porok pisanja, književni portreti (2000);
-
Zimsko ljetovanje, ogledi & kronike (2001);
-
Močvara, feljtoni & kartoni (2002);
-
Prikazi, prikaze, kritike i eseji (2003).

Za knjigu
Zagreb je kriv za sve dobio je nagradu magazina Gratis, a za knjigu Porok pisanja nagradu Julije Benešić.

Fraktura vas sve poziva na promociju Gondolijera na Vltavi, koja će se održati u petak, 18.06.2004. u knjižari Tamaris, Trg bana Josipa Jelačića 3 u 19.30 i na kojoj će o knjizi govoriti književnica Milana Vuković Runjić, urednik Seid Serdarević, i sam autor Zdravko Zima, dok će ulomke iz knjige čitati glumica Jelena Miholjević.

Inače, Fraktura odnedavno ima i svoj web sajt www.fraktura.hr na kojemu se podrobnije možete informirati o svim njihovim brojnim dosadašnjim izdanjima.