Prodana najstarija slika Berlina

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Prodana najstarija slika Berlina

Danas je u Berlinu objavljeno kako je prodana najstarija do sada poznata fotografija Berlina. Na organiziranoj aukciji Berliner Galerie najveću ponudu dao je galerist iz New Yorka. Fotografija je snimljena sredinom 19. stoljeća, a na njoj se nalazi berlinski most Schloßbruecke, kojeg je projektirao posljednji veliki arhitekt, Karl Schinkel.
Berlinska galerija "Berliner Galerie" objavila je danas kako je prodala najstariju poznatu fotografiju njemačke prijestolnice. Fotografiju je 1853. ili 1854. godine snimio berlinski trgovac umjetninama Louis Sachse, a na njoj se nalazi najpoznatiji berlinski most preko rijeke Spree, Schloßbruecke.
Most je dobio ime jer je vodio do baroknog dvorca (njem.=schloß) Hollenzollern, koji je dala izgraditi slavna pruska dinastija Hollenzollern. Na prodanoj fotografiji vidi se kako se na mostu nalazi osam skulptura, što ukazuje na to kako je snimljena prije konačne izgradnje mosta, po čemu su povjesničari zaključili  kako je riječ o prije spomenutim godinama. Most je projektirao slavni Karl Schinkel, kojeg nazivaju i posljednjim velikim arhitektom, što dokazuje i činjenica kako je Schinkelovo dijelo bilo prepoznato i slavljeno još za njegova života. Tako je ovaj arhitekta bio počasnim članom Akademija u Pruskoj, Švedskoj, Danskoj, Rusiji, Bavarskoj, Austriji i Rimu. Most je zadobio znatna oštećenja tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon podjele Njemačke našao se u DDR-u.

Za prodaju fotografije bila je organizirana aukcija, na kojoj je najveću ponudu dao njujorški galerist Berenson, ali nije pozanto o kojoj sumi je riječ.