PANKER PROTIV RATA - EKSPERIMENT U SAVSKOJ: 'Treba njega pitati gdje mu je otac bio '91'

Ana Benačić

17. ožujka 2015.

PANKER PROTIV RATA - EKSPERIMENT U SAVSKOJ: 'Treba njega pitati gdje mu je otac bio '91'

U prvih nekoliko minuta okupacije u Savskoj 77, nasuprot javnosti dobro poznatog šatora, „palo“ je prvih desetak stranica „Tajne krvavog mosta“. Tu je adresu, kako je i obećao, točno u 16 sati okupirao Njec Hranjec, znan i kao Faraon Slavko, a tijekom okupacije ovaj 26-godišnjak odlučio je naglas pročitati cijelu „Tajnu krvavog mosta“ Marije Jurić Zagorke, kao društveni eksperiment u kojem će istražiti hoće li prije završiti rat ili će on pročitati knjigu. Njegova pojava izazvala je interes i ljutnju kod „šatoraša“, pa je Njecu Hranjecu jedan od njih odmah poručio - „Treba ovoga pitati gdje je njegov otac bio devedeset i prve“ - dok su drugi vrijeđali naše novinare i prijetili im.

Eksperiment Njeca Hranjeca, koji mirno stoji i uz pomoć megafona čita Mariju Jurić Zagorku, izaziva zbunjene poglede užurbanih prolaznika, koji uglavnom nisu niti upućeni o čemu se radi. Iako su mnogi očekivali da će se sa suprotne strane, iz smjera šatora u Savskoj 66, do Njeca Hranjeca već dovući pokoji provokator i napasti njegov društveni eksperiment, kao što je to bio slučaj kod usamljenog prosvjednika Marka Grahovca, to se, barem za sad, nije dogodilo.

Nec Hranjec
Nec Hranjec u čitalačkom zanosu (FOTO: Lupiga.Com)

Ipak, za svaki slučaj, okupaciju Savske 77, koja se nalazi točno nasuprot šatora, pomno prati nekoliko policajaca koji su se isprva smješkali frontmenu punk mašine Abergaz, a čini se da ih popularno štivo Marije Jurić Zagorke nije pretjerano zainteresiralo. 

DRUŠTVENI EKSPERIMENT U SAVSKOJ: Idol generacije Njec Hranjec okupirat će Savsku 77

Prethodno je Njec Hranjec pozvao javnost da prisustvuje ovom eksperimentu objasnivši kako je strah suvišan te kako je i najmanja iskra u stanju „rasvijetliti najveći mrak“. No, veći odaziv nismo primijetili. U Savskoj 77 okupilo se tek tridesetak građana koji su došli dati podršku Njecu Hranjecu.

Nec Hranjec Savska
Pod Budnim okom policije (FOTO: Lupiga.Com)

Nakon što je pročitao prvo poglavlje knjige, Hranjec je napravio kratku pauzu i doviknuo - „Je'l gotov rat?“. Odgovora nije bilo, pa je nastavio s čitanjem. Inače, okupljeni ispred šatora u razgovoru s našim novinarima kažu kako ne razumiju što „taj tamo“ hoće. 

„Pa rat je završio, o čemu se sad radi“, pita se društvo iz Savske 66 koje je novinare „počastilo“ s komplimentima poput „sotono prokleta“ ili „ženo nenormalna“. Iako stoje na javnom prostoru, „šatoraši“ su nam pokušali zabraniti fotografiranje, pozivajući čak policiju da novinare makne s ulice koju su „šatoraši“ uzurpirali i u kojoj, očito, oni uvode red i odlučuju tko će i kada na njoj stajati. Nakon toga stigla je i fizička prijetnja da se novinari gube ili će biti „elegantno“ prebačeni „preko“.

Savska branitelji
Na Savskoj nema mjesta za sve (FOTO: Lupiga.Com)

„Treba ovoga pitati gdje je njegov otac bio devedeset i prve“, poručio je jedan od „šatoraša“, dok je drugi dodao da se radi o balavcu koji nema pametnijeg posla i kojem očito treba „jedna lajna kokaina ili heroina“.

Pozivajući svoje sugrađane i sugrađanke da svjedoče njegovom društvenom eksperimentu, Njec Hranjec je ranije istaknuo o čemu se radi.

Nec Hranjec
"Je'l gotov rat?" (FOTO: Lupiga.Com)

„Rođen sam 25.1.1989. u Zagrebu, u Petrovoj bolnici. Od kada znam za sebe, sjećam se tog prokletog rata kako ubija - što tjelesno, što mentalno - ljude oko mene, sa svih strana. Sada imam 26 godina te vidim da taj prokleti rat još uvijek traje, budući da se investitori i profiteri očito još uvijek 'nisu dovoljno nahranili' na račun istog, jer iz civilizacijskog kriminala ogromnih proporcija - kao što je to bio (i kao što to još uvijek jest) i ovaj rat - jedino investitori i profiteri mogu izaći kao pobjednici. Svi mi ostali samo najebemo, kao što je to empirijski dokazano i u ovom primjeru iz povijesti. Meni je dosta tih pozivanja na krvoprolića i veličanja istih, kao i pasivnosti te papčinstva sugrađanki i sugrađana - onih koji su također 'kao protiv toga'“, objasnio je Njec Hranjec, pravim imenom Davor Hranjec, što ga je potaknulo na ovaj eksperiment.

Branitelji
"Kolindinu sliku mi je dao onaj preko puta" (FOTO: Lupiga.Com)

„Ja želim da OVAJ RAT PRESTANE, da mrzitelji svega što je drugačije od njih - napokon odje*u - ne samo iz Savske, nego iz naših života općenito. Stoga idem napraviti javno istraživanje - hoće li prije ZAVRŠITI TAJ PROKLETI RAT ili ću ja na glas pročitati cijeli roman Tajna Krvavog mosta Marije Jurić Zagorke“, zaključio je Hranjec.

Savska branitelji
Iza Hranjeca se skupilo tridesetak građana koji mu šutke daju podršku (FOTO: Lupiga.Com)

Koliko će mu trebati da pročita prvi od sedam romana iz poznatog ciklusa Grička vještica, ne možemo procijeniti, no jedno je sigurno – rat za to vrijeme, nažalost, neće završiti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".