St. Patricks Day

Ivor Car

14. ožujka 2002.

St. Patricks Day

Danas se u Irskoj završava proslava najvećeg i najomiljenijeg irskog nacionalnog praznika, dan svetog Patrika. Proslava ovog dana je uzela maha te se proslavlja i diljem svijeta u kojem se za Irce uvijek nađe simpatija. Najveće proslave su obvezno u Dublinu i New Yorku, gdje se u Patrikovu čast održavaju ulične parade.
Sv. Patrik je zaštitnik Irske. Postoje mnoge legende o njemu. Jedna je i da je rođen u Wallesu negdje na početku 5. stoljeća. Kao mlad je prodan u roblje, u Irsku, gdje je potom bio pastir. Uspijevši pobijeći iz Irske, postaje biskup, a kasnije ga papa vraća u Irsku kako bi pokrštavao pogane Irce. Njegov najpoznatiji čin je istjeravanje zmija iz Irske. S drvenim štapom je natjerao sve zmije u more. Osim jedne. Kako bi i tu zadnju zmiju istjerao, on ju je počeo nagovarati da uđe u malu kutiju. No, pametna zmija to nikako nije htjela tvrdeći da je kutija premala. Kako bi to i dokazala, odlučila je ući u kutiju. To je Patrik jedva dočekao, zatvorio kutiju i bacio ju u more. Ova priča ipak samo simbolizira nestanak poganstva s irskog otoka u kojem je sv. Patrik odigrao značajnu ulogu za početak se suprostavivši tamošnjem ponganskom kralju Taru.
Neke pak duhovitije priče tvrde kako je on u stvari škotski emigrant koji je napravio viski.
Kako su Irci jedan od najraseljenijih naroda dan Sv. Patrika slavi se svugdje gdje ima Iraca, ali i tamo gdje ih nema. Tako se ove godine održava mnoštvo parada, a izdvojiti ću samo neke: Tokio, Muenchen, Toronto, Seul, London, itd.
No najviše pozornosti izaziva ona u Dublinu održana jučer, a koja se priprema pet mjeseci unaprijed i kreće od katedrale sv. Patrika u južnom dijelu grada, pa do trga Parnell na sjeveru grada.
Proslava traje četiri dana od 15.03. do 18.03. i ispunjena je uličnim teatrima, vatrometima, koncertima, plesačima i raznoraznim uličnim zabavljačima. Jedna od veselijih parada svijeta, uz naravno obavezne potoke viskija i rijeke piva. Pretpostavlja se da je televizijski prijenos ovog spektakla gledalo pola milijuna ljudi samo u Irskoj, a prošle godine ga je posjetilo 1,2 milijuna ljudi. Ujedno ova proslava označava i početak turističke sezone u Irskoj.