Pokušali oteti Šešelja

Ivor Car

2. veljače 2003.

Pokušali oteti Šešelja

Na prije nekoliko sati održanoj konferenciji za novinstvo, čelni čovjek srpskih radikala i poznati ultradesničar, Vojsilav Šešelj, saopćio je javnosti kako je u petak spriječena njegova otmica. Nije to slučaj za Muldera i Scully, kao što ste možda mogli pomisliti, ali o tome sami prosudite klikom na
Poznati desničar, vođa Srpske radikalne stranke (SRS), Vojo-Vojislav Šešelj prije nekoliko sati je održao konferenciju za tisak na kojoj je okupljenom mnoštvu novinara, koji znaju da od Šešelja mogu očekivati samo najbolji materijal za novinske članke, saopćio kako je protiv njega organizirana svojevrsna urota. Naime, u petak je, prema Vojinim riječima, pokušano njegovo kidnapovanje iliti njegova otmica. Cilj otmice je njegovo isporučivanje Haškom sudu iliti kako on kaže Haškom tribunalu. No, na njegovu sreću nije otet te se nije pridružio svom "gazdi" Miloševiću koji ga podržava već neko vrijeme iz svoje haške ćelije, naravno.
Kako kaže čika Vojo po njega su u Beograd došli tajni agenti iz britanskog SAS-a. Ti SAS-ovci su podučili domaće policajce kako oteti ne samo Vojislava Šešelja, nego i Ratka Mladića (slavni srpski topnik), Jovicu Stanišića (bivša faca državne sigurnosti), Veselina Šljivančanina (još jedan poznati topnik), Sretena Lukića (faca javne sigurnosti) i Gorana Radosavljevića (zapovjednik Žandarmerije), te također ih podučiti kako ubiti Milorada Lukovića Legiju i Frenka Simatovića. Lider radikala tvrdi kako su agenti došli u Beograd u pratnji dva srpska policijska kombija i četiri automobila i kako su smješteni u stanove na Dedinju i Topčideru. Podijeljeni su u grupe po četiri, nose heklere, puške M16 sa raketnim bacačima i granate sa gasom, snajpere i obučeni su u pancirno i protupožarno odjelo. Prema njegovim informacijama jučer je trebala stići i padobranska jedinica redovnim letom iz Londona ili Amsterdama.
Saznavši za grozne namjere SAS-a, Vojo je brzo obavijestio nadležne u svojoj stranci te su brojni članovi SRS-a došli do svog šefa u dvorište i tamo ostali cijelu noć, zbog čega je policijska akcija pala u vodu. Za svaki slučaj branitelji-radikali su se osigurali parkiravši po ulici svoje automobile pune benzina.
Nije se Vojo samo zadovoljio otkrićem "zločinačkih" namjera nego je odlučio "zločincima" i zaprijetiti, rekavši kako ga mogu uhvatiti samo s nalogom, a u protivnom će ubiti svakoga tko nezakonito upadne u njegovo dvorište, jer tako brani svoju kuću i obitelj. Dakle, ni u kojem slučaju nemojte preći Vojinu ogradu kako biste se nezakonito zasladili šljivom ili nekim sličnim plodom.

No, ako ste pomislili da ovo znači kako se Vojo nikada neće predati Haagu, barem ne živ, varate se, jer je on već rezervirao avionsku kartu put Haaga za 24-og ovog mjeseca, bez obzira što protiv njega niti nije podignuta optužnica i što je Goran Svilanović, jugoslavenski ministar vanjskih poslova i predsjednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio kako ne samo da ne postoji optužnica protiv Šešelja, nego Vojo nikada nije niti bio temom Svilanovićevog razgovora sa niti jednim međunarodnim diplomatom. Ipak Šešelj ima drugu priču koja zvuči ovako:
- Đinđić, Čović i Svilanović su neprestano insistirali da se protiv mene podigne optužnica makar zbog sporednih stvari samo da me odvedu u Hag. Spreman sam da odem u Hag 24. februara i neka mi pošalju do tada neki dokument kako bih mogao da kupim kartu. Želim da idem u Hag, ali neću da idem kada Đinđić to kaže već kada ja odlučim. Meni nikakve njihove garancije ne trebaju i sa gnušanjem ih unapred odbijam.

Eto tako je zborio čika Vojo, a vi pronađite svoju istinu!