AKADEMSKA SOLIDARNOST: Na referendumu glasajte protiv zloupotrebe demokracije i protiv diskriminacije

Hina

25. studenog 2013.

AKADEMSKA SOLIDARNOST: Na referendumu glasajte protiv zloupotrebe demokracije i protiv diskriminacije

"Želimo ukazati da cilj inicijative nije obrana obiteljskih vrijednosti, nego upravo suprotno: nijekanje zakonskog prava na osnivanje obitelji onima koji to pravo ni nemaju", stoji u priopćenju sindikata visokog obrazovanja i znanosti Akademske solidarnosti. Referendumsko pitanje nije proizašlo iz opsežne javne rasprave, već je postavljeno od inicijative "U ime obitelji" i predstavljeno kao obrana obiteljskih vrijednosti, a zapravo ima za neprikriveni cilj onemogućiti da se u budućnosti istospolnim partnerima zakonski prizna sklapanje braka, ističu iz tog sindikata, pozvavši sve građane da se odazovu referendumu i glasuju "protiv".

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost upozorio je danas da je cilj inicijative "U ime obitelji" upravo suprotan obrani obiteljskih vrijednosti, te pozvao sve građane da izađu na referendum i na pitanje "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?" glasuju "protiv".

"Želimo ukazati da cilj inicijative nije obrana obiteljskih vrijednosti, nego upravo suprotno: nijekanje zakonskog prava na osnivanje obitelji onima koji to pravo ni nemaju", stoji u priopćenju Akademske solidarnosti.

Referendumsko pitanje nije proizašlo iz opsežne javne rasprave, već je postavljeno od inicijative "U ime obitelji" i predstavljeno kao obrana obiteljskih vrijednosti, a zapravo ima za neprikriveni cilj onemogućiti da se u budućnosti istospolnim partnerima zakonski prizna sklapanje braka, ističu iz tog sindikata.

LJUBAV ZA SVE: Pjesmom protiv referenduma

Građani Hrvatske 1. prosinca glasat će o tome žele li izmijeniti Ustav tako da se jednoj manjini u budućnosti uskrate zakonska prava, što je neprihvatljivo, upozoravaju.

Referendum
Ilustracija (FOTO: Denis Cerić, FaH)

"Odluka o održavanju referenduma tipična je tvorevina političkog djelovanja na osnovi isključivih ideologija i mogla bi oduzeti ono malo zakonskih prava koje određena manjina trenutno ima. Vjerujemo da Hrvatska nije država u kojoj se uskraćuju prava i slobode, nego da u njoj ima dovoljno ljudi koji se mogu oduprijeti ovom štetnom poigravanju demokracijom", dodaje Akademska solidarnost u priopćenju.

Dodatan razlog za izlazak na referendum i glasanje "protiv" jest i taj da bi definicija braka bila prva definicija u Ustavu u kojem nisu definirani pojmovi poput slobode, nezavisnosti, zakona, državljanstva i slično. Također, ukoliko ishod referenduma bude pozitivan, moglo bi doći do toga da Ustav sam sebe prekrši, jer u jednoj odredbi tvrdi da smo svi pred zakonom jednaki (Čl. 14), a u drugoj bi zajednica muškarca i žene postala zakonski "jednakija" od bilo kakve druge zajednice, napominje nadalje taj sindikat.

Sindikat stoga poziva sve građane da se odazovu referendumu i glasuju "protiv": protiv zloupotrebe demokracije, protiv oduzimanja manjinskih prava, protiv diskriminacije i protiv degradacije Ustava Republike Hrvatske, zaključuje se u priopćenju.