VISOKE OCJENE HRVATSKOJ ZA LGBT PRAVA: LGBTI osobe nisu ravnopravne niti u jednoj europskoj zemlji

Lupiga.Com

11. svibnja 2015.

VISOKE OCJENE HRVATSKOJ ZA LGBT PRAVA: LGBTI osobe nisu ravnopravne niti u jednoj europskoj zemlji

Međunarodna organizacija ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) objavila je ovogodišnju mapu Rainbow Europe, svojevrsnu top-ljestvicu zemalja po ravnopravnosti prema LGBTI osobama. Među 49 europskih zemalja, Hrvatska se na toj mapi našla na visokom petom mjestu. Najveći napredak ostvarila je Malta koja se nalazi na trećem mjestu Rainbow mape, što je pomak od osam mjesta u odnosu na prošlu godinu. Što se Hrvatske tiče, ILGA zaključuje da su LGBTI osobe u našoj zemlji realizirale 71,05 posto svojih prava. U izvješću ILGE pozitivno je ocijenjeno donošenje Zakona o životnom partnerstvu, veća prava na slobodu okupljanja, a zapaženo je i da se Povorka ponosa više ne održava samo u glavnom gradu, nego i po drugim hrvatskim gradovima.

"Postojano i predano vodstvo i prepoznatljivi promicatelji ravnopravnosti nužni su za napredak LGBTI ravnopravnosti", zaključak je upravo objavljene mape Rainbow Europe koje je objavila organizacija ILGA-Europe, objavljuje portal crol.hr u svom iscrpnom izvješću na ovu temu. 

Poteškoće s kojima su suočeni LGBTI aktivisti u Azarbejdžanu tu su zemlju smjestile na zadnje, 49. mjesto ljestvice zemalja s ostvarenim napretkom. Među najgorom europskom trojkom još su na 47. mjestu Armenija s devet posto i na 48. mjestu Rusija s osam posto ostvarenog napretka po pitanju LGBTI ravnopravnosti. U slučaju Hrvatske, kao negativnost istaknuti su navodi primjedbi nevladinih organizacija na spori rad sudstva u slučajevima diskriminacije temeljem seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Još uvijek nijedna europska zemlja nije ostvarila stopostotnu ravnopravnost za LGBTI osobe, a prosjek iznosi 42 posto što samo govori kako je pred europskim liderima još puno posla u nadolazećim mjesecima.

Marko Jurčić iz udruženja Zagreb Pride kazao je kako je zadovoljan napretkom Hrvatske na ILGA-inoj ljestvici, no upozorava i da Rainbow mapa bilježi samo zakonodavne okvire u pojedinim zemljama, no ne i njihovu implementaciju te stvarno stanje i/ili društvenu prihvaćenost.

Iscrpan izvještaj možete pročitati na portalu crol.hr

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: zagreb-pride.net