JEZIVI REŽIMSKI MEGAFONI: Ustanak je počeo i neće se prekinuti

Eldin Hadžović/Novosti

18. svibnja 2015.

JEZIVI REŽIMSKI MEGAFONI: Ustanak je počeo i neće se prekinuti

Tjednik Novosti donosi intervju s Anastasom Vangelijem koji se posljednjih deset godina bavio aktivizmom na terenu i u teoriji, a trenutno je član Pokreta Solidarnost, organizacije koja zdušno podržava antirežimske prosvjede širom Makedonije, koji su eskalirali 5. svibnja u Skoplju, rezultirajući masovnim sukobima demonstranata i policije. Trenutno radi doktorat na Graduate School for Social Research pri Akademiji nauka u Varšavi.

Kome, u političkom smislu, odgovara kreiranje krize sa nasilnim incidentima?

- Ne bih mogao tvrditi kome bi odgovaralo krvoproliće i da li bi netko stvarno pokušao to da kreira, ali očigledno je tko je to probao iskoristiti. Za Gruevskog, incident u Kumanovu i sve ono što se desilo nakon bio je povod da pojača svoju nacionalističku retoriku, da delegitimira proteste, i da se predstavi kao zaštitnik nacije pod naletom stranih službi, terorista i ostalih dušmana. Na konferenciji za novinare, neposredno nakon incidenta, on je poručio da će ‘svi koji žele nanijeti zlo Makedoniji završiti kao ovi teroristi’. Njegova propagandna mašinerija objašnjava kako između Makedonije i Gruevskog stoji znak jednakosti, te kako su svi koji su protiv Gruevskog istodobno i državni neprijatelji. Oštrica te retorike je okrenuta prema prosvjednicima – na socijalnim mrežama režimski agitprop je širio priču kako su ‘teroristi u Kumanovu i demonstranti u Skoplju krenuli na policiju’, i tome slično.

Mogu li ovakvi incidenti dodatno usložiti međunacionalne odnose u Makedoniji, koji ni prije nisu bili dobri, ako se prisjetimo sporadičnih erupcija nasilja u posljednjih nekoliko godina?

- Naravno da je opasnost tu. Ono što mene ipak raduje je to što se formirala neka svijest i kod Makedonaca i kod Albanaca o tome da se rat ne smije desiti. Bilo je puno govora na socijalnim mrežama i onoj šačici nezavisnih TV kanala, kao što su Alsat, 24 Vesti i Telma, o tome kako su u Kumanovu Makedonci i Albanci zajedno protiv nasilja, zavjere i korumpiranih političara. Bila je i akcija na socijalnim mrežama ‘nađi svog prijatelja iz druge etničke zajednice i zajedno potražite odgovornost i ostavku’. Protesti koji će se nastaviti su nadetnički.

Da li je moguće da se kriza iz Makedonije prelije preko njenih granica, te da zahvati cijelu regiju? Ukrajinski scenarij pokazuje da Europa neće i ne može adekvatno reagirati u kriznim zonama, naročito u onima u kojima se prepliću interesi velikih sila.

- Ono što je bilo podjednako iznenađujuće je to što je i u Srbiji, i u Albaniji, i na Kosovu podignuta velika uzbuna zbog Kumanova. Svi smo bili zatečeni. Naravno, počele su i špekulacije o geopolitičkim interesima Amerikanaca i Rusa, čak i ISIL-a. Međutim, u svim tim pričama, za sada, nedostaje logike, kao i čvrstih dokaza. Stoga se ne bih usudio smjestiti situaciju u okvir nekog šireg regionalnog ili geopolitičkog konflikta. Pored svega, nemamo dovoljno informacija, institucije su nepouzdane, tako da sada neovisno i temeljito prikupljanje podataka treba da nam bude prioritet.

Protesti nezadovoljnih građana sve su masovniji, agresivniji, kao što i vlasti sve agresivnije uzvraćaju, što smo vidjeli prošloga tjedna. Do kada će trajati prosvjedi, i kojem se ishodu nadate?

- Protesti su, prije svega, konzistentni. Rekli su aktivisti – svaki dan u 6 sati mi smo ispred vlade, sve do ostavke – i za sad su u tome istrajni. Pritisak je veliki. Zvanično, demonstranti imaju tri zahtjeva: ostavku i odgovornost ove vlade, oslobađanje svih aktivista pritvorenih od 5. svibnja naovamo, i formiranje nove vlade koja će prije svega demokratizirati institucije i pripremiti teren za fer izbore. Većina pokreta i inicijativa koje sam ranije spomenuo su se objedinili u ustanak 5. svibnja, a njima su se priključili i drugi aktivisti. Zasad, pokret se polako ujedinjuje, ali pritisak i opasnosti su veliki. Bitno je da je ustanak počeo, i neće se prekinuti. Najvažnije je da je počeo samoorganizirano, nezavisno i autentično, što je narativ koji režim želi potisnuti. Zaev i SDSM već dugo najavljuju da će održati veliki protest 17. svibnja, ali sada njihov protest pomalo podsjeća na konjicu koja se pojavljuje na kraju bitke. SDSM je dugo pozivao društvene pokrete i građane da mu se priključe, ali razvoj događaja je upravo obrnut – aktivisti, pokreti i građani su već na ulici. Svakako, kad se oporba priključi prosvjednicima, onda će i pritisak biti puno veći. Osobno, nadam se korjenitim promjenama. Da ne bude da smo jednu elitu zamijenili drugom, nego da postavimo osnov za novo, pravedno društvo jednakih građana. Pobijedit ćemo!

Cijeli intervju pročitajte na ovom linku

Lupiga.Com via Novosti

Naslovna fotografija: Novosti