OPROŠTAJ S VELIKIM MAJSTOROM: Fotografije čovjeka koji se rijetko odvajao od fotoaparata

Lupiga.Com

30. ožujka 2018.

OPROŠTAJ S VELIKIM MAJSTOROM: Fotografije čovjeka koji se rijetko odvajao od fotoaparata

Na daruvarskom gradskom groblju sutra će se u 13 sati održati posljednji ispraćaj Tonija Hnojčika, čovjeka koji se u samo posebnim prilikama odvajao od fotoaparata. Naš kolega, izvrsni fotoreporter umro je 28. ožujka u 67 godini života. 

Već kao dvadesetogodišnjak počinje se profesionalno baviti fotografijom, a mnogi će ga posebno pamtiti po fotografijama ratnih užasa u zapadnoj Slavoniji. Hnojčik je strastveno snimao ljude, panorame, životinje, arhitekturu, a za svoj rad nagrađivan je, među ostalim, i „Zlatnim objektivom“, nagradom Hrvatske udruge radija i novina te „Zlatnom kamerom“, godišnjom nagradom Hrvatskog novinarskog društva, na čijim stranicama, povodom iznenadne Tonijeve smrti, stoji kako „gotovo nitko Tonija Hnojčika nije vidio bez fotoaparata“.

Toni je studirao na slavnoj praškoj Filmskoj akademiji, a u svojoj karijeri radio je za niz medija poput Večernjeg lista, Vjesnika, Globusa, Arene, ali je najviše bio vezan za tjednik češke nacionalne manjine Jednota. Njegove fotografije izlagane su na više zajedničkih i samostalni izložbi, a prije sedam godina objavljena je i Tonijeva opsežna monografija s više stotina njegovih ratnih fotografija, pod naslovom „To sam radio u ratu, sine“.

„Vedar, uvijek širokog osmijeha i oran za posao, duhovit i otvoren, i u teškim je trenucima zračio vedrinom i pouzdanjem; ali kad bi se prihvatio aparata, učas bi se transformirao u pravu reportersku 'zvijer'. U ratu, bio je dobri duh zapadne Slavonije; u životu, dobri hippy u pogrešnim vremenima. Da je otišao, teško je vjerovati. Čekat ćemo ga zauvijek, da odjednom, razbarušen i vedar, iskoči iza nekog ugla, kako je uvijek činio, i okine onaj svoj karakteristični škljocaj jednoga od nekoliko fotića što su mu uvijek visili na prsima. Pa da nam odmah pokaže i tu novu fotku, za koju ćemo unaprijed znati da nas prikazuje ljepšima, boljima i važnijima nego što uistinu jesmo. Jer tako je snimao Tony Hnojčik, dugokosi majstor iz praške škole“, napisao je novinar Boris Pavelić u svom emotivnom oproštaju s Tonijem

Lupiga će se s ovim velikim majstorom oprostiti uz nekoliko fotografija iz njegovog uistinu bogatog opusa. Nisu to ni Tonijeve najbolje ni najreprezentativnije fotografije, ali govore bez kakvog smo fotoreportera ostali. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Toni Hnojčik