HVALEVRIJEDNA AKCIJA: Pogledajte kako je čišćen nekadašnji ponos Jadrana

Lupiga.Com

4. studenog 2021.

HVALEVRIJEDNA AKCIJA: Pogledajte kako je čišćen nekadašnji ponos Jadrana

Hotel Krvavica u Jugoslaviji je služio kao vojno lječilište za djecu s respiratornim problemima i bio je na ponos ne samo mještanima, Makarskoj rivijeri, nego i cijelom Jadranu. Radi se o vrlo atraktivnom arhitektonskom rješenju koje i danas plijeni poglede prolaznika namjernika. Smješteno je u borovoj šumici tik uz šljunčanu plažu u Krvavici, malom mjestu nadomak Makarske koje teritorijalno pripada pod općinu Baška Voda. 

Projektirao ga je splitski arhitekt Rikard Marasović, a otvoren je 1965. godine i vrlo skoro, zbog svog modernističkog izgleda, među mještanima dobio nadimak „svemirski tanjur“. Početkom rata u odmaralištu su smještene izbjeglice, a brzo nakon rata se počelo pretvarati u ruševinu. Nikada nije privatizirano pa je i danas u vlasništvu države te je zaštićeno kulturno dobro od 2015. godine. Osnovni problem je što nitko ne želi ulagati u ovaj objekt zbog njegovih premalih kapaciteta koji investitoru, procjenjuje se, ne bi donijeli dovoljno profita. 

Nešto života u prekrasnu ruševinu udahnuto je ovih dana, a zaslužni za to su udruge f.act iz Graza, udruga Intermundia iz Zagreba i udruga mART iz Makarske, a na to ih je, kako kažu, među ostalim, potaklo i pandemijsko vrijeme koje trenutno živimo. Spomenute udruge surađuju na projektu „Gradovi-bolnice“ u čijem fokusu je i Krvavica kao bivše lječilište. U sklopu tog projekta proteklog vikenda su proveli temeljito čišćenje nekadašnjeg lječilišta, sve pod radnim nazivom „Liječenje lječilišta“.

„Cilj projekta je u ovo pandemijsko vrijeme potaknuti promišljanje odnosa bolesti i prostornih manifestacija te praksa liječenja, kao i pitanja društvenog života i odnosa prema liječenju", kažu organizatori ove akcije. No, nije se tu radilo samo o čišćenju već o puno složenijem programu o kojem nešto više možete saznati na ovom linku, dok vam ovdje donosimo fotografije koje su snimili Rikardo Škorlić i Matija Kralj.

Ovaj članak nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Hrvatska u koronakrizi"