Najveća poštanska markica, made in BiH

Ivor Car

05. 07. 2005.

Prije točno tri godine u Bosni i Hercegovini tiskana je najveća poštanska markica na svijetu. Njene su dimenzije i više nego ogromne, 5 x 6,3 metra. Upravo ova gigantska markica po prvi puta je nakon rata ujedinila sve poštare na teritoriju BiH (osim BH Pošte, postojale su i njihove kolege iz Herceg-Bosne i Republike Srpske). Markicom dominira cvjetni put kojeg čini 48 cvjetova koje su nacrtali slavni svjetski umjetnici, ali i djeca bosanskohercegovačkih entiteta (djeca su iz Sarajeva, Međugorja i Bratunca u istočnoj Bosni).

Nakon što je puštena u prodaju, markica se mogla kupiti za 97,5 konvertibilnih maraka, odnosno ravno 50 eura. Tiskala se u simboličnom broju primjeraka, njih 1001, a uz nju je išlo i odgovarajuće pismo. Dotiskano je i 30 000 kopija, ali u umanjenom formatu.

Dizajnerske poslove obavio je sarajevski arhitekt Garibija, koji je prošle godine odnio titulu autora najljepše markice svijeta. Dotadašnja najveća markica bila je gotovo dvostruko manjih dimenzija.
 
Prva tri primjerka bosanske poštanske markice zalijepljena su na odgovarajuće koverte i odaslana na adrese Svjetskog poštanskog saveza, UNICEF-a i Ujedinjenih naroda. U kovertama se nalazio i okviri za slike, kako bi ove markice mogle poslužiti i kao ukras na zidu primatelja. Javnost je prvi put ugledala markicu u rujnu na sajmu filatelije u njemačkom Leipzigu.